خریدار خارجی در مورد گیاهان دارویی ایران چه چیزهایی باید بداند؟

صادرات گیاهان دارویی ایرانصادرات گیاهان دارویی ایران
صادرات واردات

خریدار خارجی در مورد گیاهان دارویی ایران چه چیزهایی باید بداند؟

خریدار خارجی در مورد گیاهان دارویی ایران چه چیزهایی باید بداند؟

در ایران بیشتر از ۸۰۰۰ گونه گیاه شناسایی شده است و تقریبا حدود  ۲۳۰۰ گونه از گونه‌های گیاهی ایران در ردیف گیاهان دارویی و معطر قرار گرفته اند. از این مقدار گونه گیاهی، ۴۵۰ گونه جزء گیاهان دارویی محسوب می شوند.

بازار گیاهان دارویی تنها اختصاص به بازارهای داخلی ندارد و متقاضی  در سراسر جهان برای گیاهان دارویی ایران وجود دارد و این تقاضا هر روزه رو به افزایش می باشد. گیاهان دارویی گونه‌ها و مصارف متفاوتی دارند. تا سال ۱۳۸۲ ایران پنجمین صادرکننده گیاهان دارویی بود که به علت وجود بعضی مشکلات به رتبه ۳۲ تنزل پیدا کرد. هم اکنون زعفران و گل محمدی اصلیترین گیاهان دارویی صادراتی می باشند. این محصولات اکثرا به کشورهای آلمان، آمریکا، انگلستان، فرانسه،ژاپن،  مجارستان، چین، پاکستان، هند، امارات و بعضی کشورهای دیگر صادر می شوند.

کشورهای صادرکننده گیاهان دارویی:

چین بالاترین میزان صادرات گیاهان دارویی دارای سهم ۱۷ درصدی در بازار جهانی می باشد. این میزان در کشور هند با ۸ درصد، مصر با ۷ درصد و اسپانیا با ۵ درصد در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.

بررسی پتانسیل صادراتی گیاهان دارویی:

کشورهائی همچون آلمان، آمریکا، چین، ایتالیا، اسپانیا، هند، روسیه ( صادرات به روسیه ) ، ژاپن و مالزی  دارای ظرفیت های صادراتی بالایی جهت صادرات گیاهان دارویی برخوردار هستند. در خاورمیانه نیز کشورهای امارات، عراق، ترکیه، عمان و قطر قادر هستند مورد توجه تاجرین این محصول قرار گیرند.

مقدار ظرفیت صادراتی گیاهان دارویی:

کشورهایی مانند: چین، هند، ایتالیا، افغانستان و اندونزی ظرفیت باقیمانده جهت صادرات گیاهان دارویی می باشند. از جمله بازارهای اشباع شده برای این محصول کشورهایی چون آلمان، امارات، پاکستان، اسپانیا و عراق می باشند که برگزیدن آن ها به عنوان مقصد صادراتی سودآوری خوبی به دنبال ندارد و اگر به هر علتی علاقه مند هستید تا وارد بازار صادراتی این کشورها شوید الزاما باید زیرساخت قوی در خصوص بسته بندی، تبلیغات و برندینگ داشته باشید. روسیه به علت داشتن موقعیت آب و هوایی و سردسیر بودن آن، مقصد خوبی برای صادرات این محصول می باشد.

ﺟﻬﺖ درﯾﺎﻓﺖ ﻣﺸﺎوره ﺗﺨﺼﺼﯽ راﯾﮕﺎن ﺑﻤﻨﻈﻮر ﺷﺮﮐﺖ در دوره آموزش ﺻﺎدرات واردات ( ﺑﺎزرﮔﺎﻧﯽ ﺑﯿﻦ اﻟﻤﻠﻞ) ﻫﻤﯿﻦ اﻻن با ما تماس بگیرید یا جهت تماس کارشناسان مربوطه با شما فرم زیر را تکمیل نمایید.

فرم درخواست مشاوره

میزان تولید گیاهان دارویی در ایران:

در کشور ما سالیانه تقریبا ۴۰۰ هزار تن گیاه دارویی تولید می‌شود که این  مقدار از تولید بیانگر ظرفیت بالای کشور در تولید این گیاهان و نقش موثر آن‌ها در ارزآوری می باشد. سهم تجارت جهانی از محصولات گیاهی دارویی تقریبا ۱۲۴ میلیارد دلار و سهم ایران از این مقدار ۴۴۰ میلیون دلار می باشد.     

اصلی ترین گیاهان دارویی گران قیمت:

در حال حاضر اصلی ترین گیاهان دارویی گران قیمت شامل:

بابونه، به لیمو، بادرنجبویه، آویشن، مریم گلی،گل گاوزبان، زیره سبز، نعناع فلفلی، ملیس، کاسنی، سرخارگل می باشد.

استان های تولیدکننده گیاهان دارویی در ایران:

در ادامه قصد داریم استان های تولید کننده گیاهان دارویی در ایران را به شما عزیزان معرفی کنیم.

  • خراسان رضوی:

در میان استان های تولید کننده گیاهان دارویی خراسان رضوی با تولید ۶۰ درصد گیاهان دارویی کشور، رتبه نخست را دارد. خاکشیر، ختمی خبازی، زیره سبز، رازیانه، زعفران، کتیرا، باریجه ( صادرات باریجه )، کمای، انواع نعنا و تخم شربتی و…

  •  خراسان جنوبی:

آویشن، کاکوتی، زیره، گل بومادران و…

  •   همدان رتبه سوم تولید گیاهان دارویی در کشور:

زعفران، گل محمدی ( صادرات گل محمدی )، کاسنی، گشنیز و رازیانه و گل همیشه بهار و…

  •  گیلان:

گل گاو زبان، گل ساعتی و …

  • قزوین:

گل گاوزبان، بابونه، شیرین بیان، زعفران، سماق و گل محمدی و…

  • لرستان:

کتیرا، موسیر، رازیانه، شیرین‌بیان، آویشن، بابونه، گل گاوزبان، ریواس، کنگر، خاکشیر، بومادران، نسترن‌های وحشی، مریم گلی و…

  • کرمانشاه:

زعفران، زیره، آویشن، آنغوره، ریواس، گل گاوزبان، کنگر، باریجه، نعناع، سیاه دانه و…

  • فارس:

زعفران، گل محمدی، آویشن، بادرنجبویه،به لیمو، آنغوزه ( صادرات گیاه آنغوزه )، مرزنجوش، مورد و…

  • کرمان:

زیره، آویشن، ریواس، بومادران، آنغوزه و…

صادرات گیاهان دارویی ایران
  • اصفهان:

آویشن، سرخارگل، سنبل طیب، مریم گلی، گل محمدی، بابونه، بومادران، زعفران، سیاه دانه و…

  • آذربایجان شرقی:

بومادران، زرشک، زیره سیاه، خاکشیر، رازیانه، سماق، کمای، سیاهدانه، ریواس،آویشن، مریم گلی، مرزه، کاکوتی و…

  • آذربایجان غربی:

بادرنجبویه، شیرین بیان،آویشن، مرزه، بیدمشک، بابونه و…

  • مرکزی:

کاسنی، گزنه، زنیان، شکرتیغال، روناس و…

  • چهارمحال و بختیاری:

زعفران، موسیر، کلوس، گل محمدی،  آویشن، آنغوزه، گل گاوزبان، ریواس و…

عرقیات و گلاب:

یکی از پرمصرف‌ترین صورت های استفاده از گیاهان عرقیات می باشد.

 در حال حاضر در ایران بیش از ۴۰ نوع گیاه  که عرق گیری شده وجود دارد و در طب گیاهی مورد استفاده قرار می‌گیرند. عرقیات طبی در حقیقت رایحه، عطر یا اسانس گیاهانی هستند که آن را به آب اضافه می‌ کنند.

در حال حاضر  شهرستان کاشان در استان اصفهان بزرگ ترین تولیدکننده و بعد از آن دومین شهر میمند در استان فارس تولیدکننده این محصول در جهان می باشد و سومین شهر، اسپارتای ترکیه تولیدکننده گلاب و عرقیات جهان می باشد.

اصلی ترین مناطق کشت این گیاه در استان فارس، استان اصفهان، استان کرمان، استان آذربایجان شرقی می باشند.

گلاب ایران به کشورهای مختلفی صادر می شود.

از جمله کشور هایی مانند:

 آلمان، انگلستان، ایالات متحده آمریکا، چین، استرالیا، اسپانیا، ژاپن  فرانسه، هلند، ترکیه، کانادا و غیره جزء واردکنندگان گلاب ایران هستند.

صادرات گلاب باعث ارز آوری به کشور می باشد. گل های محمدی مرغوب و کارخانه های پیشرفته و سنتی که در آن ها استانداردهای مورد نیاز جهت تولید گلاب رعایت شده تماما باعث شده تا ایران در بازار داخلی و خارجی عملکرد خوبی در صادرات گلاب داشته باشد.

از جمله عرقیات پرمصرف عبارتند از:

گلاب، عرق نعنا، عرق بهارنارنج، عرق بیدمشک، عرق کاسنی، عرق شاتره

صادرات گیاهان دارویی ایران

اسانس و عصاره ها:

در ادامه نیز قصد داریم به توضیح اسانس و عصاره های گیاهی بپردازیم.

 عصاره:

 ماده‌ای است که از یک ماده دیگر یا گیاه یا میوه‌ها به صورت تقطیر یا فشردن یا جوشاندن به وسیله یک حلّال مثل آب یا الکل بوجود می‌آید. عصاره ماده ای می باشد که دارای مواد موثره گیاهی که خاصیت درمانی را در گیاهان دارویی بوجود می اورد.

 اسانس ها:

محصولاتی هستند که از گیاهان و میوه ها گرفته می شوند که دارای بوی مطبوعی بوده و به همین علت مورد توجه اکثر مشتریان قرار می گیرد. این محصولات با تنوع بسیار در بازار ها موجود می باشد که به غیر از فروش در داخل کشور، در بازارهای خارجی نیز به فروش می رسد.

اسانس ها همراه با روغن می باشد. اسانس‌ها و دیگر مواد معطر گیاهی توسط روش‌های گوناگونی مانند: استخراج با فشار سرد، تقطیر، استخراج توسط حلال، تقطیر در شرایط خلأ به کمک مایکروویو، خیساندن در روغن و استخراج با روغن‌ های جاذب از مواد گیاهی به دست می آیند .

گران قیمت ترین اسانس دنیا، اسانس گل سرخ یا رز یا محمدی می باشد.

تولید اسانس در ایران چه به شکل طبیعی و چه به صورت مصنوعی بسیار بالا می باشد. در حقیقت این محصولات معادل با استانداردهای جهانی در بازار تولید و عرضه می شوند. اسانس ها اصولا به کشورهای مانند: عربستان، ترکیه،  آلمان، روسیه، ژاپن صادر می شوند.

انواع اسانس های صادراتی عبارتند از:

اسانس گل رز، اسانس گل محمدی،

اسانس بهار نارنج، اسانس نعناع  فلفلی، اسانس هل، اسانس میخک،

اسانس زیره سبز و….

صادرات گیاهان دارویی ایران
صمغ ها:

به موادی گفته می شود که از اعضا گیاه به خارج ترشح می شود و این عمل نیز به صورت خود به خود و یا به علت ایجاد شکاف و زخم در اعضاء گیاهان صورت می گیرد. صمغ ها همواره به دلیل از بین رفتن غشاء سلولزی به وجود می آیند. صمغ‌ها بدون طعم و مزه و حالت چسبنده دارند.

ایران به علت گستردگی اقلیمی و متنوع بودن گونه های گیاهی  سالیان متمادی است که یکی از قطب های تولید انواع صمغ گیاهی محسوب می شود. از لحاظ تولید انواع صمغ های گیاهی، ایران چهارمین مقام را در دنیا به خود اختصاص داده است.

برخی از گونه های صمغی عبارتند از:

 کتیرا:

گون گیاهی می باشد که در مناطق خشک و کویری ایران می روید و در برابر خشکی و شوری خاک مقاومت بسیار بالایی دارد. کتیرا صمغی است که برگرفته از ساقه گون می باشد. این صمغ به صورت خودبه خود یا اصولا بر اثر شکافی که به ساقه گون ایجاد می شود، جاری و بعد از مدت کوتاهی خشک می شود که آن را جمع آوری کرده و به بازار عرضه می کنند. بعد از ایران به ترتیب کشورهای ترکیه و سوریه دارای بیشترین صادرات کتیرا در جهان می باشند.

در سال های اخیر تولید کتیرا با کاهش قابل توجهی مواجه بوده و صادرات آن به کشورهائی همچون امارات متحده عربی، هند و بعضی  کشورهای اروپایی مانند فرانسه، آلمان و انگلستان بوده است.

بادام کوهی:

درخت بادام کوهی به طور خودرو در کوه های زاگرس می روید. از تنه و شاخه های این درخت نوعی صمغ بوجود می آید  که با نام های صمغ فارسی، زدو یا صمغ شیرازی بیان می کنند. صمغ فارسی به رنگ های سفید، زرد روشن، زرد نباتی، قرمز و قهوه ای موجود می باشد که آن را بر این اساس درجه بندی می کنند.

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی مجری رسمی برگزاری دوره های آموزش صادرات واردات (بازرگانی بین الملل) به صورت حضوری و آنلاین می باشد. همچنین گواهینامه بین المللی مورد تایید سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور قابل ترجمه با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه به دانش پذیران عزیز ارائه می گردد.

تمامی اطلاعاتی که از ابتدای مقاله خواندید، در دوره های آموزش صادرات واردات نیز به صورت مفصل و همچنین مهارتی توضیح داده می شود. شما با شماره گیری 03131318381 می توانید با مشاوران ما در ارتباط گرفته و با آن ها صحبت کنید.

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی در مسیر یادگیری مهارت های حرفه ای، پیشرفت شغلی، کارآفرینی و توسعه کسب و کار با بهره مندی از دانش و تجربه اساتید متخصص و دارا بودن کادری مجرب در کنار فراهم آوردن محیطی پویا با امکانات روز آموزشی، با افتخار در کنار شما خواهد بود. امیدواریم بتوانیم نقش و سهمی موثر در آینده، جایگاه شغلی و اجتماعی شما مردم کشور عزیزمان ایران داشته باشیم و رسالت اجتماعی خود را به نحو احسن ایفا نماییم.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *