بررسی بازار صادراتی خرمای ایران

بررسی بازار صادراتی خرمای ایران
صادرات واردات

بررسی بازار صادراتی خرمای ایران

بررسی بازار صادراتی خرمای ایران

نگاهی کوتاه به آمارهای تولید و صادرات خرما بیانگر این موضوع می باشد که این محصول احتمالا تنها کالای ایرانی است که درسال ۱۳۹۹ و شرایط اقتصادی کنونی به بیشتر از ۸۵ کشور دنیا با میزان بار متفاوت صادر شده است.

خرما میوه درخت نخل می باشد که در آب و هوای گرمسیری رشد پیدا می‌کند. خرما از فواید تغذیه‌ای چشمگیری برخوردار است. در صورتی که فقط ۱۰۰ گرم خرما در یک وعده می‌تواند تقریبا ۲۰ درصد از نیاز روزانه انسان به پتاسیم را به اضافه ۷ گرم فیبر، ۲ گرم پروتئین، و چند نوع از آنتی اکسیدان ها را تامین کند. به علاوه خرما منبع خوبی برای مس، منگنز، آهن، ویتامین B۶ و منیزیوم می باشد.

در ابتدا به میوهٔ نرسیده خرما «پَهَک» گفته می شود (در بوشهر) و بعد از تغییر رنگ دادن به زرد یا قرمز، «خارَک» یا «خرک» یا کنگ (و در زبان عربی، «حبابوک») می گویند. البته در برخی نقاط به همان پهک خارک گفته می شود. به مرحله قبل از رسیدگی کامل خرما، رطب می گویند که رطوبت بیشتر و قند کمتری به نسبت خرمای کاملاً رسیده دارا می باشد.

میوه خرما جزء میوه‌های سته است یعنی کلیه قسمت باریکاری آن گوشتی و محتوی مواد غذایی می باشد. خرما از دورانِ باستان در رژیم غذایی انسان موجود بوده است و یکی از قدیمی‌ترین میوه‌های کشت شده به وسیله انسان می باشد.

خرمای تازه ممکن است به رنگ قرمز روشن یا زرد روشن یا رنگی بین این دو باشد، اما خرمای خشک شده به صورت معمول قهوه ای رنگ می باشد. خرما دارای تنوع شگفت انگیزی می باشد در صورتی که بیش از ۳ هزار نوع از این میوه در سراسر جهان موجود می باشد.

بدون اینکه در نظر داشته باشید که چه نوع خرمایی انتخاب می‌کنید، مصرف این ماده غذایی با بعضی فواید سلامت قابل توجه پیوند خورده است. فقط خوردن دو خرما در طول روز برای یک هفته کافی است که نتایج جالبی را برای شما همراه داشته باشد.

خرما دارای مزه شیرینی است، ولی استفاده از این ماده غذایی باعث افزایش سریع و ناگهانی قند خون انسان نمی‌شود. بار دیگر فیبر گزینه موثر در این زمینه به حساب می آید. فیبر عمل گوارش را کند می‌ کند و قند موجود در خرما به تدریج داخل جریان خون می‌شود. به همین علت، افزایش و کاهش ناگهانی قند خون را بعد از مصرف خرما تجربه نخواهیم کرد و به جای آن یک منبع ثابت انرژی خواهیم داشت.

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی مجری رسمی برگزاری دوره های آموزش صادرات واردات (بازرگانی بین الملل) به صورت حضوری و آنلاین با ارائه گواهینامه بین المللی مورد تایید سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور قابل ترجمه با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه 

برطبق آمارهای سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) خرما در مساحتی به وسعت بیش از ۱.۰۹ میلیون متر مکعب در جهان تولید می شود و سالیانه تولید این محصول به بیش از ۸.۵ میلیون تُن می رسد. حدودا ۵ هزار نوع نخل خرما در سطح جهان موجود می باشد.

آلمان در سال ۱۳۹۹ با واردات ۲۰۹۸ تن خرمای ایران توانست دروازه ورود خرما به کشورهای اتحادیه اروپا باشد. همچنین کشورهای انگلستان، هلند، سوئد، لهستان بازارهای مهم و اصلی صادرات خرمای ایران می باشند.

۵۸.۸ درصد کشت خرما در آسیا و ۴۳.۴ درصد این محصول در افریقا می باشد، در این بین، کشورهای عربی ۷۷ درصد تولید جهانی خرما به عبارتی سالیانه ۶.۶ میلیون تُن تولید این محصول را از آن خود کرده است.

کشورهای پیشرو در تولید خرما:

مصر در تولید و کشت خرما، به عنوان کشور پیشرو در دنیا شناخته شده است. سالانه، این کشور تقریبا یک میلیون و ۰۸۴ هزار و ۵۲۹ تن خرما تولید می کند. این مقدار کمی بیش از ۱۷ درصد از تولید جهانی خرما و فقط ۳ درصد، از صادرات دنیا می باشد. مصر از سال ۱۹۹۳ تا به امروز بیش از ۱۰۰ درصد کشت خرما را افزایش داده است و هم اکنون دارای تقریبا ۱۵ میلیون و ۵۸۲ هزار درخت نخل می باشد به طوری که فقط بیش از نیمی یعنی حدود ۵۳ درصد، از خرما به مراکش صادر می شود، و بعد از آن به ترتیب اندونزی با (۲۴درصد) و مالزی با (۱۵درصد) قرار گرفته اند. در عین حال ارزش کل صادرات حدود ۴۱.۸ میلیون دلار می باشد. ولی نکته قابل توجه این است که از ۱،۸ میلیون تُن خرما فقط ۳درصد آن صادر می‌شود، لذا مصر در مرتبه دوازدهم صادرکنندگان خرما قرار دارد که این محصول را به ۶۳ کشور از جمله مراکش، اندونزی، مالزی، تایلند و بنگلادش صادر می کند.

بعد از مصر، ایران با تولید ۱،۲ میلیون تن قرار دارد، ولی با بودن مقدار بالای تولید، حدودا ۹.۷ درصد تمام صادرات دنیا را تشکیل می‌دهد و صادرات خرمای ایران بیشتر به کشورهای آسیایی انجام می پذیرد. به گونه ای که بزرگترین وارد کنندگان هند (۱۶ درصد) و مالزی (۱۱ درصد) می باشند و در ادامه روسیه با وارد کردن ۹.۹ درصد خرمای ایران در این فهرست جای گرفته است. در سال ۱۳۹۹ خرمای ایران به بیشتر از ۸۵ کشور جهان صادر گردید.

بررسی بازار صادراتی خرمای ایران

عربستان سومین تولیدکننده بزرگ خرما، سالیانه تقریبا یک میلیون تُن خرما تولید می‌کند که دارای ۷۵ نوع مختلف می باشد، به همین دلیل این کشور بعد از مصر جایگاه سوم بیشترین تولیدکننده جهانی خرما را از آن خود کرده است و ۱۷درصد تولید جهانی این محصول را در دست دارد. مقدار مصرف خرمای هر شهروند سعودی در سال ۲۶ کیلوگرم تخمین زده می شود. این کشور دارای شرایط مناسب برای رشد و کشت خرما می باشد. همچنین این کشور تقریبا ۸.۸ درصد از خرمای جهان را که حدودا دارای ارزش ۹۴.۳ میلیون دلار می باشد را صادر می کند. به گونه ای که وارد کنندگان خرمای اصلی این کشور اردن (۱۹٪)، یمن (۱۷٪) و کویت (۱۵٪) می باشند.

بر طبق داده‌های رسمی، عراق در سال گذشته تقریبا ۷۳۵ هزار تُن از ۱۷ میلیون نخل، خرما تولید کرده است و رتبه چهارم تولید خرما را در سطح دنیا مختص به خود کرده است. میانگین صادرات خرما از عراق در سال گذشته به ۶۰۰ هزار تُن رسید که اکثرا به کشورهای ترکیه، سوریه، مصر، هند، اردن، امارات، چین، بنگلادش، چین و بعضی بازارهای اروپایی و امریکایی صادر گردید.

تولید سالیانه عراق، در زمان رژیم صدام حسین فقط به ۴۲۰ هزار تن رسیده بود. بعد از آن با سرمایه گذاری دوباره، به تدریج افزایش در صنعت و تولید رخ داد. به شکلی که در سال ۲۰۱۴، کشور ۷۷.۵ میلیون دلار خرما را صادر کرد و ۷۹ درصد از آن به هند و درصدی به مصر (۸.۵ درصد) و مراکش (۳.۷ درصد) صادر گردید.

تونس با تولید ۳۴۵ هزار تُن و عمان با ۳۴۰ هزار تُن به ترتیب در مرتبه پنجم و ششم تولیدکنندگان بزرگ خرما قرار گرفته اند.

گذری بر وضعیت صادرات گونه های مختلف خرمای ایران:

در دهه ۱۳۹۰ تا سال ۱۳۹۷ صادرات گونه های مختلف خرمای ایران روند صعودی داشته ، به طوری که از ۱۲۲ هزار تن صادرات خرما در سال ۱۳۹۰ به ۳۰۵ هزار تن در سال ۱۳۹۷ رسید.ولی در سال ۱۳۹۸ با کاهش چشمگیر ۷۰ هزارتنی در صادرات این محصول روبه رو شدیم، اما در سال ۱۳۹۹ به رکورد صادرات ۳۳۹ هزارتنی که بالاترین صادرات خرما در این دهه بود دست پیدا کردیم. میانگین قیمت صادراتی گونه های مختلف خرما در سال ۱۳۹۹ تقریبا ۸۸۰ دلار به ازای هر تن خرما بوده است.

شاید خرما تنها کالای ایرانی باشد که درسال ۱۳۹۹ وشرایط اقتصادی به بیش از ۸۵ کشور جهان با تناژهای گوناگون صادر شده است. پاکستان ( ۷۲،۲ هزارتن)،هندوستان( ۶۰،۸ هزارتن)،افغانستان(۳۳،۲ هزارتن)، ترکیه (۲۹،۷ هزارتن)وامارات متحده عربی(۱۵،۳ هزارتن) پنج کشور نخست صادرات خرما ایران بوده اند.

ﺟﻬﺖ درﯾﺎﻓﺖ ﻣﺸﺎوره ﺗﺨﺼﺼﯽ راﯾﮕﺎن ﺑﻤﻨﻈﻮر ﺷﺮﮐﺖ در دوره آموزش ﺻﺎدرات واردات ( ﺑﺎزرﮔﺎﻧﯽ ﺑﯿﻦ اﻟﻤﻠﻞ) ﻫﻤﯿﻦ اﻻن با ما تماس بگیرید یا جهت تماس کارشناسان مربوطه با شما فرم زیر را تکمیل نمایید.

فرم درخواست مشاوره

نکته قابل توجه اینکه هندوستان با بیش از ۲۰۰ میلیون نفر جمعیت مسلمان و بیش از ۱،۲ میلیارد نفرجمعیت فقط در حدود ۶۱ هزارتن خرمای ایران را جذب می کند، اموضوع در صورتی است که به استناد داده های آماری هندوستان ۱۱،۲درصد کل واردات خرمای دنیا را به خود اختصاص داده است، به همین علت توجه بیشتر و یافتن راه حل های حضور بیشتر وموثر تردر این بازار امری ضروری به حساب می آید. همین مسئله در بازر ۱،۵ میلیارد نفری چین هم وجود دارد، زیرا برای بودن خرمای ایران در این بازار موضوعی به غیر از رعایت استانداردهای کیفی وجود ندارد، ولی در سال مورد بررسی فقط ۲،۸ هزارتن خرمای ایران به این کشور صادر شده، در صورتی که بازر چین پذیرای حجم بالایی از واردات خرمای دنیا می باشد و با حضور ایران در پیمان اقتصادی، سیاسی شانگهای این امکان وجود دارد که فرصت مناسبی برای حضور بیشتر در این بازار را فراهم کند.

در حوزه کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا که ایران دارای موافقتنامه تعرفه ترجیحی با آن ها می باشد، در سال ۱۳۹۹ قزاقستان با ۳۶،۷ هزارتن هدف اول صادراتی در این زمینه بوده و پس از آن روسیه با ۱۰،۲ هزارتن و قرقیزستان با ۴،۲ هزارتن قرار گرفته اند وارمنستان با ۹۷۶ تن و بلاروس با ۵۷۶ تن بازارهای صادراتی سایر حوزه اوراسیا بوده اند. با توجه به این اعداد و با نظر به این که فدراسیون روسیه بازار پروتمند و شیکی می باشد لازم است در مسیر بازارسازی و شناخت بیشتر بازار خرمای این کشور و اصولا حوزه اوراسیا تجدید نظر اساسی انجام بگیرد.

آلمان با واردات ۲۰۹۸ تن خرمای ایران در سال ۱۳۹۹ قادر خواهد بود دروازه ورود خرمای ایران به کشورهای اتحادیه اروپایی باشد و انگلستان، هلند، سوئد، لهستان بازارهای مهم و بالقوه و بالفعل صادرات خرمای ایران می باشند.

فرصت‌ها و نقاط قوت:

 _ کسب رتبه دوم میزان تولید خرما در دنیا.

– داشتن بالاترین تنوع خرمای جهان در ایران.

– دارای قابلیت ایجاد امنیت غذایی، اشتغال زایی، حفظ محیط زیست و گسترش پایدار کشاورزی به‌ مانند یک محصول استراتژیک.

– قرار داشتن در شرایط اقلیمی مناسب برای تولید خرمای تجاری و تشکیل زنجیره ارزش در صنعت خرما.

– دسترسی به آب‌های آزاد به وسیله خلیج فارس و دریای عمان جهت صادرات به کشورهای هدف.

– ارگانیک بودن خرمای ایران و جذب بالای مشتری

– بهبود تراز تجاری مخصوصا در قسمت کشاورزی.

بررسی بازار صادراتی خرمای ایران

تهدیدات و چالش‌ها:

– مواجه بودن با کمبود آب و خشکسالی در کشور.

– عدم اطلاعات لازم بهره‌برداران با شیوه های اصولی جمع‌آوری، بسته‌بندی، حمل و نقل و نگهداری محصول.

– بالا بودن سن بعضی از نخلستان ها.

– پافشاری بر فرهنگ سنتی نخلداری.

– رشد نکردن نرخ تولید با محاسبات اقتصاد کشاورزی.

-فروش فله و نبود ارزش افزوده در کشور و عدم برند ملی.

– کمبود و یا عدم تسهیلات بانکی جهت سرمایه گذاری ثابت و همچنین سرمایه در گردش و بالا بودن نرخ تسهیلات اعتباری بانک‌ها.

– عدم دیپلماسی مناسب اقتصادی خرما هماهنگ با بازارهای هدف.

نقاط ضعف:

– بودن تعهد ارزی و پیمان سپاری.

– عدم سرمایه گذاری لازم برای استفاده از شیوه های مدرن وبسته بندی.

– بخش اصلی خرما در ایران در صنایع تبدیلی از جمله شیره خرما ، نوشابه سازی و… مورد استفاده قرار می گیرد، ولی سرمایه گذاری مناسب در این صنایع انجام نپذیرفته است.

– کمی امکانات لجستیکی، حمل ونقل، نگهداری و خدمات متناسب با گونه های مختلف خرمای صادراتی.

– پایین بودن قیمت صادراتی خرما در مقایسه با دیگر رقبا با نظر به کیفیت و تنوع آن

– بالا رفتن هزینه‌های حمل و نقل داخلی و خارجی مخصوصاً کانتینرهای سردخانه‌دار.

– کم بودن کانتینرهای سردخانه دار در کشور.

– نداشتن اطلاعات صحیح از بازارهای هدف از قبیل سلایق، الگوهای مصرف، بسته بندی مناسب.

– عدم ساز و کار تبلیغاتی مناسب در بازارهای هدف و هزینه بالا جهت شرکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی معتبر.

– عدم اطلاع‌رسانی مناسب در معرفی خرمای ایرانی، ارزش تغذیه‌ای و خاصیتهای آن.

– کمبود استفاده سالیانه خرما درکشور.

بررسی بازار صادراتی خرمای ایران

راهکارها:

– از میان برداشتن تعهد ارزی و پیمان سپاری.

– فراهم کردن سرمایه در گردش مورد احتیاج تولید کنندگان وصادر کنندگان.

– تشکیل دادن، نوسازی و دانش بنیان کردن صنایع بسته بندی و فرآوری.

– آماده سازی و تجهیز ناوگان لجستیک و ایجاد سردخانه‌ها و انبارهای مکانیزه.

– جوان سازی نخلستانها.

– از میان برداشتن واسطه های غیر ضرور قسمت های دولتی( نظیر سازمان تعاون روستائی) و غیر دولتی و ممانعت از رقابت های مخرب در بازار های هدف.

– الزامی بودن تبلیغات مناسب در بازار های هدف.

– بالا بردن سرانه مصرف خرما از تقریبا ۸ کیلو گرم کنونی به بیشتر از ۱۱ کیلوگرم.

تمامی اطلاعاتی که از ابتدای مقاله خواندید، در دوره های آموزش صادرات واردات نیز به صورت مفصل و همچنین مهارتی توضیح داده می شود. شما با شماره گیری 03131318381 می توانید با مشاوران ما در ارتباط گرفته و با آن ها صحبت کنید.

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی در مسیر یادگیری مهارت های حرفه ای، پیشرفت شغلی، کارآفرینی و توسعه کسب و کار با بهره مندی از دانش و تجربه اساتید متخصص و دارا بودن کادری مجرب در کنار فراهم آوردن محیطی پویا با امکانات روز آموزشی، با افتخار در کنار شما خواهد بود. امیدواریم بتوانیم نقش و سهمی موثر در آینده، جایگاه شغلی و اجتماعی شما مردم کشور عزیزمان ایران داشته باشیم و رسالت اجتماعی خود را به نحو احسن ایفا نماییم.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *