شخصیت شناسی DISC (رفتار شناسی مدل دیسک)

شخصیت شناسی DISC (رفتار شناسی مدل دیسک)
مدیریت کسب و کار (MBA)

شخصیت شناسی DISC (رفتار شناسی مدل دیسک)

شخصیت شناسی DISC (رفتار شناسی مدل دیسک)

این روزها شناخت رفتار انسان ها با بکارگیری شخصیت شناسی DISC (رفتارشناسی مدل دیسک) بسیار آسان شده است. از زمانهای گذشته تا به امروز شناخت رفتار انسان همواره یکی از جذاب ‌ترین موضوعاتی بوده که بسیاری از علما در توصیف و شناخت آن کوشش می کردند. به عنوان مثال حکیم یونانی بقراط بزرگ در ۴۰۰ سال قبل از میلاد مسیح رفتار انسان‌ها را به چهار دسته تقسیم کرده بود که شامل صفراوی، دموی، بلغمی و سوداوی می باشد. امروزه این تقسیم‌بندی در  طب سنتی همچنان مورد توجه بوده و کاربردی است.

به غیر از اینکه شناخت رفتار یکی از دغدغه‌های قدیمی اهل علم بوده برای انسان‌های عادی هم دست یافتن به چنین توانمندی از جذابیت بسیاری برخوردار است. تقریبا افراد در موقعیتی قرار گرفته اند که دوست داشته باشند با شیوه ای جادویی، توانایی شناخت و پیش بینی رفتار افراد را بدست بیاورند. ما انسان‌ها به علت پیچیدگی‌های بسیار زیاد رفتاری و شخصیتی به‌ صورت عادی قادر نیستیم نسبت به رفتارهای طرف مقابل شناخت کاملی بدست بیاوریم حتی اگر آن شخص از اعضای خانواده ما باشد. آموزش DISC در حقیقت همان جادویی است که تیپ‌های شخصیتی مختلف را به ما نشان می دهد.

در زمان حال صحبت و مانور دادن در مورد مسائل نژادی، قومیتی و جنسیتی کار پسندیده ای نیست و در اکثر محافل به‌ طورکل مطرود می باشد. به‌جای آن اشخاص تلاش می‌کنند به دور از نژاد و قوم و فقط با تکیه‌ بر رفتارهای فردی و خصوصیات اجتماعی با دیگران ارتباط برقرار کنند. این امکان وجود دارد که افراد در خود از هر چهار گروه نشانه‌های رفتاری را ببینند ولی همیشه یکی از این چهار گروه غالب تر بر بقیه می باشد و به همین علت همان تیپ اساس مطالعاتی قرار می‌گیرد و سبب می‌شود بگوییم فردی دارای تیپ شخصیتی S می باشد یا …

در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا شما را با مباحثی که در زیر به آن اشاره شده آشنا کنیم.

• مفهوم DISC
• معرفی و بررسی انواع تیپ‌های شخصیتی
• مزایای آموزش تیپ‌شناسی DISC

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی مجری رسمی برگزاری دوره MBA اصفهان به صورت حضوری و آنلاین می باشد. همچنین گواهینامه بین المللی مورد تایید سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور قابل ترجمه با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه به دانش پذیران عزیز ارائه می گردد.

مفهوم DISC

در حیطه روانشناسی دیسک و آموزش شخصیت شناسی DISC از شیوه ها و موضوعات بسیار جذاب و کامل می باشد که امروزه اکثر روانشناسان  بر اساس آن عمل می‌کنند. DISC نخستین بار در سال ۱۹۲۸ به وسیله ویلیام مولتون مارستون مطرح شد. همانگونه که مطلع هستید، انسان‌ها دارای بی‌نهایت شخصیت و رفتار هستند که از شخصی شخص دیگر کاملاً متفاوت می باشد. این عوامل به علت اینکه نمی‌توان آن‌ها را به طور کمی و عددی دقیق مورد  بررسی قرار داد معمولاً با شاخص‌های کیفی قابل دسته ‌بندی و اندازه‌ گیری می‌ باشند.

رفتارشناسی مدل دیسک چه کمکی به ما می کند؟

آموزش شخصیت شناسی DISC یک‌ روش برای شناختن شخصیت نیست، بلکه جهت رفتارشناسی می باشد. به دلیل اینکه واژه و مفهوم شخصیت بسیار فراتر از رفتار می باشد. بنابراین دیسک فقط برای رفتارشناسی مورداستفاده قرار می‌گیرد. اشخاصی که نسبت به تیپ‌های شخصیتی آگاهی لازم را کسب می‌کنند قابلیت کار تیمی را در خود تقویت می‌کنند.

در حالیکه شخص، رئیس یا مدیر قسمتی می باشد و لازم است در طول روز با اشخاص دیگر همکاری داشته باشد، آموزش DISC می تواند در موفقیت او از لحاظ روابط بین فردی بسیار تأثیرگذار باشد. اگر قصد دارید یک گروه برای انجام یک کار تیمی را فراهم آورید باید به این نکته توجه داشته باشید که گروه شما نیازمند هر چهار تیپ شخصیتی می باشد و اگر به عنوان مثال فقط به دنبال همکاری با اشخاص تیپ D باشید موفق نخواهید شد. کلیه این خصوصیات اخلاقی در کنار هم می تواند در مجموع گروه را به سمت هدفی مشخص سوق دهد. نکته جالب اینجاست که بعضی اشخاص فقط در یک بعد جای می‌گیرند، بعضی اشخاص دو بعد غالب و اشخاصی هستند که سه بعد غالب دارند ولی هیچ ‌کس DISC کامل نمی باشد.

این اشتباه بزرگی است که بخواهیم توانایی یا میزان هوش و مهارت فردی را بر پایه نتیجه رفتارشناسی با مدل دیسک قضاوت و بررسی کنیم. مسلماً اشخاص در هر گروه ویژگی‌ها و توانایی‌های منحصربه‌ فردی دارند که قادر خواهند بود تا برای گروه و کار گروهی بسیار مفید و کارآمد باشند. نباید این حقیقت را نادیده گرفت که عوامل بسیاری در رفتار انسان مؤثر می باشد که می‌شود روی هرکدام روزها و ساعتهای طولانی مطالعه کرد.
آموزش رفتار شناسی مدل دیسک و انجام تست آن در سازمان تأثیر بسزایی درنتیجه کار و رسیدن به هدف سازمان دارد. بعد از آزمون دیسک و رفتارشناسی هر یک از اشخاص و نیز با در نظر گرفتن، توانایی و تخصص شخص می‌توان اشخاص را در قسمتهایی قرار داد که بازدهی بیشتری را دارند. از سوی دیگر می‌توان در هر قسمت ترکیبی از هر یک از تیپ‌ها را قرار دهیم تا علاوه بر افزایش بازدهی آن قسمت، از بروز تعارضات احتمالی نیز پیشگیری کنیم.

4 گروه شخصیتی DISC

مارستون کل تیپ‌های شخصیتی را در چهار گروه دسته‌بندی کرد. ازنظر او رفتارهای اغلب اشخاص دریکی از این مجموعه‌ها قرار می‌گیرد. هر چند امکان دارد یک شخص از هر چهار گروه خصیصه‌هایی را داشته باشد، اما اساس تعیین تیپ شخصیتی وی همان گروهی می باشد که درصد بیشتری را به خود اختصاص داده است. هیچ فردی صد درصد در هیچ‌ یک از این گروه‌ها نیست در حقیقت ما انسان‌ها داری ترکیبی از این چهار تیپ شخصیت، فقط با شدت و ضعف‌های مختلف هستیم. به‌صورت کلی تیپ‌های رفتاری D و C بر اهداف متمرکز و تیپ‌های رفتاری I و S متمرکز بر مردم می باشند.  بُعدهای رفتاری D و I برونگرا و قوی‌تر از محیط هستند و تیپ‌های رفتاری C و S درون‌گرا و ضعیف‌تر از محیط در نظر گرفته می شوند.

اینکه شخص چگونه دوران کودکی خود را پشت سر گذاشته و با چه نوع اشخاصی و تحت چه شرایطی ارتباط داشته و رشد پیدا کرده است در شکل‌گیری رفتار او در بزرگ‌سالی تأثیر بسزایی دارد. دوران کودکی هر شخص به‌ شدت بر روی شخصیت او و یا ویژگی‌های ممتاز شخصیت وی تأثیرگذار می باشد. به همین دلیل اگر شما تجربه مراجعه به یک روانشناس را داشته باشید، مشاهده می کنید که آن‌ها معمولاً فلش بک به دوران کودکی زده و از شخص در مورد کودکی و روش زندگی و ارتباط وی پرسش‌هایی را عنوان می‌کنند.

شخصیت شناسی DISC (رفتار شناسی مدل دیسک)

معرفی و بررسی انواع تیپ‌های شخصیتی

تیپ برتری‌طلبی یا تسلط (Dominance)

اشخاصی که داری تیپ شخصیتی D هستند نسبت به دیگر اشخاص اعتمادبه‌نفس بیشتری دارند. این اشخاص سعی می‌کنند تا تسلط کامل بر روی همه‌ چیز داشته باشند. از ویژگی‌های بارز این نوع شخصیت کنترل گری می باشد.             این اشخاص همواره حرف خود را به صورت رک و قاطع می‌زنند. همچنین انسان‌هایی هستند باقدرت، که قادر هستند نفوذ زیادی بر دیگران داشته باشند.اشخاصی قوی باقدرت نفوذ بر دیگران می باشند، کلی‌نگر هستند و وارد حاشیه نمی‌شوند. چون اصل مطلب برایشان دارای اهمیت ویژه‌ای است. اشخاص تیپ شخصیتی D از چالش‌ها استقبال کرده و از رقابت لذت می‌برند. برون‌گرا هستند و کار و وظیفه برایشان از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. آنان همواره تمرکز خود را بر روی نتیجه کار می گذارند.                                                                                                                                                                                                                                                       این اشخاص از قدرت ریسک و ماجراجویی بیشتری نسبت به دیگر تیپ‌های شخصیتی برخوردار هستند. قادرند به‌ سهولت دیگران را رهبری و مدیریت کنند و از اینکه کسی به آنها فرمان بدهد، بیزارند. تیپ برتری‌طلبی، جاه‌طلب، بااراده، مستقل، منطقی و قاطع می باشند.

تأثیرگذاری و نفوذ (Influence)

اشخاص خوش‌مشرب و اجتماعی که غالبا در جمع‌ها مرکز توجه و صحبت می باشند. از اینکه بر سایر اشخاص و یا دنیا تأثیر گذار باشند، لذت می‌برند. برون‌گرا هستند و روابط انسانی بیشتر از کار و وظیفه برایشان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تیپ شخصیت I از اینکه مورد توجه نباشند واقعاً آزرده خاطر می‌شوند. پرانرژی و شوخ‌طبع‌ هستند و تقریباً اکثر اطرافیان آن‌ها را اشخاصی دوست‌داشتنی می دانند. از دیگر شاخص‌های رفتاری آنان خوش بینی و مثبت نگری می باشد. آن ها همچنین اهل صحبت، معاشرتی، به دنبال لذت بردن از زندگی، مستقل، خوش‌صحبت و مهربان‌ هستند.

ثبات (Steadiness)

تیپ شخصیتی S اشخاصی قابل‌اعتماد و حامی هستند. شما می توانید در هر شرایطی روی این اشخاص حساب کرده و از حمایت آن ها برخوردار شوید. اشخاصی که دارای اینگونه تیپ شخصیتی هستند صبور، آرام و متواضع می باشند.. انسان‌هایی هستند درون‌گرا که همچون تیپ I روابط انسانی برایشان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار می باشد. این اشخاص از هر فرصتی استفاده می کنند تا به دیگران کمک کنند. به‌شدت وفادار بوده و رفتارشان قابل پیش‌بینی است. با توجه به اینکه با هر نوع تیپ شخصیتی سازگاری دارند ولی اشخاصی تودار هستند. از ویژگیهای منفی این تیپ شخصیتی مقاومت آن‌ها در برابر تغییر می باشد و همچنین اگر شرایط پیش‌بینی‌نشده که خارج از روال عادی باشد آن‌ها را به‌شدت به هم می‌ریزد. اینگونه اشخاص آرامش را در ثبات می‌بینند.آنها سنجیده، خوش‌برخورد، خونگرم و خشنود می باشند.

 (Conscientiousness):

به طور کامل برعکس تیپ شخصیتی S روابط کاری، قوانین و قواعد برایشان اهمیت زیادی دارد و در کنار این ویژگی درون‌گرا نیز هستند. تیپ شخصیتی C ترجیح می‌دهند که در هر کاری تخصص داشته باشند. آن‌ها اشخاصی مطیع و تابع قوانین و ضوابط می باشند. برخلاف تیپ برتری‌طلبی و تسلط، جزئی‌نگر هستند و در تحلیل بی‌نظیر عمل می کنند. آن‌ها اشخاصی منطقی و دقیق‌اند و شکست و اشتباه برایشان بسیار آزاردهنده می باشد. همچنین اشخاصی محافظه‌کار، کمال‌گرا و سنتی هستند. در بعد رفتاری S خصوصیات دیگری چون تحلیل گری، سیستمی بودن، حساس و آداب‌دان بودن نیز قابل مشاهده می‌ باشد.

ﺟﻬﺖ درﯾﺎﻓﺖ ﻣﺸﺎوره ﺗﺨﺼﺼﯽ راﯾﮕﺎن ﺑﻤﻨﻈﻮر ﺷﺮﮐﺖ در دوره MBA اصفهان ﻫﻤﯿﻦ اﻻن با ما تماس بگیرید یا جهت تماس کارشناسان مربوطه با شما فرم زیر را تکمیل نمایید.

فرم درخواست مشاوره
10 مزیت آموزش و یادگیری شخصیت شناسی DISC:

1. بهبود بخشیدن به روابط اجتماعی و خانوادگی – تطابق دادن هر چه سریع‌تر با شرایط و مشکلات جدید
2. قابلیت شناخت دیگران و برقراری رابطه‌ای سالم‌تر
3. درک بهتر نقاط ضعف و قوت در رفتار و شخصیت خود
4. رفع بهتر تعارضات و استرس‌ها
5. قدرت درک رفتار دیگران
6. مدیریت رفتار و ارتقاء عملکرد
7. کاهش تعارضات و اختلافات به کمک پیش‌بینی رفتار دیگران و آشنایی با تیپ شخصیتی آن‌ها
8. به حداقل رساندن سوءتفاهماتی که اغلب به علت عدم شناخت بوجود می‌آید
9. افزایش تأثیرگذاری بر سایرین به کمک رفتار یا فن بیان
10. شناخت بهتر رفتار خود، موفقیت شخصی و کاری توسط تکامل شناخت

شناخت رفتار انسان ها از مهارت های لازم برای مدیریت کسب و کارها است که به 3 دلیل عمده آن در زیر اشاره میکنیم:

1- استخدام حرفه ای

یک مدیرحرفه ای در سازمان بهتر است قبل از استخدام و کار افراد، آنها را بشناسد و تشخیص دهد آیا متناسب پست مورد  و یا سازمان هستند یا خیر!  

2- مدیریت بهتر

پس از ورود افراد به سازمان و شروع به کار، مدیر باید بداند چگونه می توان به آنها انگیزه داد و آنها را مدیریت کرد که این موضوع مستلزم شناخت رفتار افراد می باشد.

3-ارتباط قوی با مشتری

یکی از بخش هایی در سازمان که نیاز به شناخت رفتار افراد دارد بخش فروش و ارتباط با مشتری است. مهارت‌های فروش و فروشندگی نیازمند شناختی از رفتار های مشتریان می باشد تا براحتی بتوان انتظارات آنها را برآورده ساخت.

در دوره جامع مدیریت کسب و کار(MBA) خوارزمی شما یاد خواهید گرفت که چگونه از مدل DISC در رفتار شناسی افراد استفاده کنید تا نتیجه مطلوب تری در روابط خود و دیگران بدست آورید.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *