فلسفه های بازاریابی چیست؟

بازاریابی
مدیریت کسب و کار (MBA)

فلسفه های بازاریابی چیست؟

علم بازاریابی یکی از علوم مهم در دوره مدیریت کسب و کار می باشد. این علم بزرگ و گسترده به صورتی است که فلسفه های زیادی را در دل خود جای داده است که ما در این مطلب به آن ها اشاره می کنیم.

فلسفه های بازاریابی

  1. فروش
  2. محصول
  3. تولید
  4. بازاریابی
  5. بازاریابی اجتماعی

تمامی این فلسفه ها دارای توضیح خاصی هستند که در ادامه به بررسی هر کدام از آن ها خواهیم پرداخت. البته باید بدانید که تمامی این فلسفه ها به صورت دقیق و بسیار جزئی در دوره مدیریت کسب و کار توضیح داده می شود.

  1. فلسفه فروش

در دنیای امروز همه افراد این فلسفه را با مبحث فروش یکی می دانند. در صورتی که چنین چیزی وجود ندارد و بهتر است بدانید که در فلسفه فروش باید محصولات تولید شده یا خدمات ساخته شده را به فروش رساند. در حالت کلی فلسفه فروش به صورتی است که هم برای محصولات ناخواسته و هم برای محصولات نوآورانه کاربردهای گسترده ای را ایفا می کند.

فروش

در ادامه به توضیح این مسئله که منظور از محصولات نوآورانه و همچنین محصولات ناخواسته است خواهیم پرداخت.

محصولات ناخواسته

منظور از محصولات ناخواسته محصولات یا خدماتی است که به مشتری در زندگی خود به داشتن آن ها فکر نمی کند و تنها با تماس های پی در پی مسئول فروش می توان محصول را به فروش رساند.

محصولات نوآورانه

محصولات نوآورانه یا جدید همانطور که از اسمشان مشخص است، محصولاتی هستند که از قبل در بازار وجود نداشته اند و مشتریان تصوری از این محصول در ذهن خود ندارند. به همین علت کارشناسان فروش می بایست با استفاده از توانایی های خود و بهره بردن از تکنیک های بازاریابی که آموخته اند، محصول را به مشتری معرفی کرده و در آخر آن را به فروش برسانند.

  1. فلسفه محصول

این فلسفه بیانگر این مسئله است که تولید محصولات ارزان قیمت به تعداد زیاد به هیچ عنوان نمی تواند عامل موفقیت فروشنده باشد. برعکس این موضوع باید گفت که فروش کالا، به کیفیت آن بستگی دارد و به هیچ عنوان نمی توان محصول بی کیفیت را به مشتری عرضه کرد.

  1. فلسفه تولید

تولید یکی از مهم ترین فلسفه بازاریابی را به خود اختصاص می دهد. در گذشته، عامل موفقیت کسب و کارها به تولید انبوه و زیاد بود. اما همانطور که عرض شد این تئوری دیگر کاربردی ندارد و امروزه تنها باید به کیفیت کالا و تمایز آن با سایر محصولات توجه کرد.

فرایند تولید
  1. فلسفه بازاریابی

همانطور که ملاحظه کردید در هر کدام از فلسفه های گفته شده، فروش به شکل خاصی صورت می پذیرد. برای مثال در فلسفه تولید سودآوری از طریق تولید انبوه اتفاق می افتاد. همچنین در فلسفه فروش سودآوری به صورت فروش تهاجمی اتفاق می افتد. در فلسفه محصول نیز سودآوری تنها و تنها از طریق تولید محصول با کیفیت و خاص بوجود می آمد. در فلسفه بازاریابی، سودآوری فقط بنا به رضایت مشتریان اتفاق می افتد. در این فلسفه تئوری به صورتی است که تنها زمانی یک سازمان به سود می افتد که مشتریان از خدمات و محصولات آن راضی باشند. در غیر این صورت هیچ گونه سودی رخ نداده است و رویه سازمان را باید تغییر داد.

  1. فلسفه بازاریابی اجتماعی

این فلسفه به صورتی است که رضایت مشتریان، به سود رسیدن و همچنین رفاه انسان ها آن را تشکیل می دهند. این فلسفه همان فلسفه بازاریابی می باشد؛ با این تفاوت که رفاه بشر نیز به آن اضافه شده است.

تمامی این فلسفه ها تعاریف بسیار عمیق تری دارند که در این چند کلمه جای نمی گیرند. به همین علت آن ها را یکی از سرفصل های دوره مدیریت کسب و کار قرار داده اند که در موسسه آموزشی خوارزمی در حال تدریس و گسترش است.

ﺟﻬﺖ درﯾﺎﻓﺖ ﻣﺸﺎوره ﺗﺨﺼﺼﯽ راﯾﮕﺎن ﺑﻤﻨﻈﻮر ﺷﺮﮐﺖ در دوره ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ارﺷﺪ ﮐﺴﺐ و ﮐﺎر MBA ﻫﻤﯿﻦ اﻻن با ما تماس بگیرید یا جهت تماس کارشناسان مربوطه با شما فرم زیر را تکمیل نمایید.

فرم درخواست مشاوره

اوووپس! نمی توانیم فرم شما را بیابیم.

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی در مسیر یادگیری مهارت های حرفه ای، پیشرفت شغلی، کارآفرینی و توسعه کسب و کار با بهره مندی از دانش و تجربه اساتید متخصص و دارا بودن کادری مجرب در کنار فراهم آوردن محیطی پویا با امکانات روز آموزشی، با افتخار در کنار شما خواهد بود. امیدواریم بتوانیم نقش و سهمی موثر در آینده، جایگاه شغلی و اجتماعی شما مردم کشور عزیزمان ایران داشته باشیم و رسالت اجتماعی خود را به نحو احسن ایفا نماییم.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان ثبت نام