آمازون(برندشناسی)

آمازون
مدیریت کسب و کار (MBA)

آمازون(برندشناسی)

بی شک آمازون از جمله نام هایی است که تاریخ فروش اینترنتی را بدون آن نمی توان تصور کرد. اما آمازون این اسطوره شدن را مدیون جف بزوس است. جفری پی . بزوس در آلبورک در ایالت نیو مکزیکو به دنیا آمد. وقتی مادر و پدر جف با یکدیگر ازدواج کردند ، خانواده به هودسون نقل مکان و پدرش در شرکت اکسون مهندس شد. خانواده مادری جف اصالتاً تگزاسی بودند و مزرعه ای در حدود 25 هزار هکتار در اختیار داشتند. پدر بزرگ جفری یک مسئول محلی بود و در کمیسیون انرژی اتمی در آلبو کرک کار می کرد. او خیلی زود باز نشسته شد و به مزرعه خانوادگی شان رفت و جف هم اکثر تابستان ها ، در این مزرعه پیش پدر بزرگش بود. جف از همان ابتدا نبوغ خود را به نمایش گذاشت. زمانی که هنوز ده سال بیشتر نداشت ، گاراژ خانه را تبدیل به آزمایشگاه کرده بود. در سنین نوجوانی با خانواده به میامی در فلوریدا رفت. در همان سال ها بود که در خود میل شدیدی به کامپیوتر دید. پس از فارغ التحصیل شدن به پرینستون رفت تا فیزیک بخواند ، اما خیلی زود به عشق قدیمی خود یعنی کامپیوتر بازگشت و در علوم کامپیوتر و مهندسی الکترونیک از دانشگاه فارغ التحصیل شد.

در سال 1986 پس از فارغ التحصیلی ، جف بروس شغلی در وال استریت پیدا کرد. در آن زمان وال استریت به شدت به کامپیوتر و نرم افزار هایی احتیاج داشت که رویکرد بازار را پیدا و بررسی کند. او در فیتل کار کرد. شرکتی پیش رو که در حال ساختن شبکه ای برای ایجاد تجارتی بین المللی بود. سپس به شرکت بانکرز تراست و تا رده معاون ریاست هم ارتقا یافت. اما این شغل با روحیات او سازگار نبود و به شرکت شاو رفت. تخصص این شرکت در زمینه تولید نرم افزار برای بازار سهام بود. در این شرکت بود که نبوغ بزوس شکفته شد و نرم افزار هایش در زمینه سهام ، او را تا مقام معاون ریاست ارتقا داد ، اما بزوس باز راضی نبود.

ظهور اینترنت و استعفای بزوس

در ابتدای دهه نود ، اینترنت هنوز به معنای امروزی ، تجاری نبود. اینترنت در ابتدا برای وزارت دفاع ابداع شده بود که در زمان های ضروری شبکه های نظامی را به یکدیگر متصل نگاه دارد. شرایطی مانند حمله نظامی یا حوادث طبیعی. پس از چندین سال این امکان برای دولت و محققان دانشگاهی نیز فراهم شد ، اما در ابتدای دهه نود ، دولت این امکان را برای عموم هم فراهم کرد. با این وجود در سال 1994 هنوز هیچ تجارتی در اینترنت وجود نداشت. یک روز بهاری ، جف بزوس در خانه نشسته بود و مقاله ای خواند که در آن ذکر شده بود استفاده از اینترنت ، هر ساله 2300 درصد افزایش پیدا می کند. او همان جا فهمید که این مکان ، بازار آینده است و شروع کرد به بررسی قابلیت های این محیط مجازی.

آمازون

1994

بزوس می گوید : « با خود فکر کردم که چه تجارتی را می شود با اینترنت و به روش پستی انجام داد. اسم بیست تجارت را روی کاغذ نوشتم و با خود فکر کردم که اینترنت به کدام یک از این تجارت ها ابزار بهتری نسبت به تجارت به شیوه سنتی می دهد. دیدم کتاب بهترین است ، چون کتاب کمترین جزئیات را دارد و برای هیچ کتابی ، کاتالوگی چاپ نمی شود. پست کردن آن راحت است و می توان به شکل مجازی مشتریان بسیاری برای آن پیدا کرد.» اتفاقاً روز بعد قرار بود که نشست فروشندگان کتاب آمریکا برگزار شود. بزوس معطل نکرد و روز بعد به لس آنجلس رفت و در نشست فروشندگان کتاب آمریکا شرکت کرد و هر چیزی را راجع به تجارت کتاب بود آموخت. او دید که تقریباً تمامی فروشندگان عمده کتاب ، لیستی کامپیوتری را از کتاب های خود دارند.

تنها چیزی که او نیاز داشت ، مکانی در اینترنت بود. جایی که مردم بتوانند لیست کتاب ها را بررسی کنند و در همان جا سفارش کتاب خود را بدهند. کارمندان بزوس برای این ریسک ، هیچ کدام تمایلی نشان ندادند ، اما بزوس تصمیم گرفت که خود به تنهایی وارد این تجارت شود و از موقعیت شغلی عالی خود در نیویورک استعفا داد. جف و همسرش مکنزی ، به تگزاس پرواز کردند. نا پدری اش به آن ها یک شورلفت بلیزر مدل 1988 داد و با همان به سوی سیاتل رفتند. سیاتل جایی بود که آن ها به تولید کنندگان عمده کتاب دسترسی داشتند. این شهر همچنین مرکز کامپیوتر آمریکا هم بود. در اتومبیل آن ها راجع به نام شرکت بحث کردند و به نام آمازون رسیدند. آمازون با حرف A شروع می شد و جف می خواست که در جستجوگر های کامپیوتری به شیوه آن زمان که به ترتیب حروف الفبا بود ، نامش در ابتدای لیست باشد.

آغاز به کار آمازون

دفتر فروشگاه آن ها ، در خانه دو اتاق خوابه شان بود. جف با استفاده از وسایل قدیمی منزل و سه کامپیوتر در همین مکان سرور آمازون را راه انداخت. وقتی نسخه آزمایشی سایت راه افتاد ، از سیصد دوستش خواست که سایت را چک کنند و ببینند مشکلی ندارد. دوستانش اعلام کردند که تحت سیستم عامل های گوناگون و سیستم های مختلف مشکلی نیست. بنابراین در 16 جولای 1995 بزوس سایتش را برای عموم جهان عرضه کرد و غول متولد شد. او به دوستانش گفت که کلمه آمازون را در فروم های مجازی تبلیغ کنند. فروم های آن زمان تحت سیستم عامل داس بود و تنها می شد از متن بهره گرفت. 200 دوست دنیای مجازی او دست به کار شدند و در 30 روز ، آمازون بدون آن که در مطبوعات و رسانه ها تبلیغی کرده باشد ، در 50 ایالت آمریکا و 45 کشور خارجی موفق شد کتاب بفروشد. در ماه سپتامبر ، فروش آمازون به هفته ای 20 هزار دلار رسیده بود. بزوس دیگر نمی توانست تنها ادامه دهد و تیمی استخدام کرد که قابلیت های سایت را بهبود ببخشند. آن ها قابلیت هایی مانند خرید با یک کلیک و همچنین نظر خوانندگان در هر کتاب را به سایت اضافه کردند. نظر خوانندگان در سایت باعث شد که هزاران مشتری آمازون پس از خواندن هر کتاب به آمازون بیایند و نظر و نقد خود را درباره هر کتاب بنویسند. امروز این کار شاید زیاد هیجان انگیز نیاید ، اما نباید فراموش کرد که از سال 1995 صحبت می کنیم ، یعنی سال 1374 شمسی خودمان. زمانی که فضای گفت و گوی مجازی هنوز در ابتدای راه خود بود. این نوآوری ، فروش آمازون را هشت برابر کرد. هنر Review گذاری بر روی هر محصول یا سرویس قابل فروش در آمازون ، یکی از راز های بزرگ موفقیت آمازون است. هنری که باعث شد تا خوانندگان سایت ، نسبت به نظرات مثبت یا منفی دیگران به هر محصول یا سرویس پایگاه آمازون آگاه شده و برای خرید محصولات و خدمات مشتاق شوند. امری که بعد ها در سایت های دیگر خرده فروشی نیز دنبال شد.

آمازون

1997-2000

حتی خود بزوس هم باور نمی کرد که تجارت شان به این سرعت رشد کند. وقتی که سهام کمپانی در سال 1997 در بازار سهام عرضه شد ، منتقدان شک داشتند که آمازون بتواند موقعیت خود را حفظ کند. غول های چاپ آمریکا مانند   B & N و Brothers هم به تبعیت از آمازون سایت فروش اینترنتی خود را راه انداخته بودند ، اما دو سال بعد ، قیمت سهام آمازون به تنهایی ، از مجوع دو سهام این دو کتاب فروش عمده آمریکایی سبقت گرفته بود. در انتهای دهه 90 ، جف بزوس قدم به باشگاه بیلیونر ها گذاشته بود و مجله Fortune هم نام او را در میان جوان ترین میلیاردر های جهان ذکر کرد. در دسامبر 1999 میلادی ، مجله TIME ، آقای بزوس را به عنوان مرد سال 1999 برگزید.

ایجاد گستره های جدید تجاری

در همان ابتدا بزوس به دنبال این بود که سهم بازار بیشتری را به خود اختصاص دهد ، اگر چه این کار به بهای از دست رفتن سود باشد. او تصمیم گرفت که شعار خود را از « بزرگترین کتابفروشی زمین » به « بزرگترین فروشگاه زمین » تغییر دهد. کارشناسان این کار او را اشتباه بازاریابی خواندند ، اما برخی دیگر این استراتژی را بسیار هوشمندانه تلقی کردند. او در هر گسترشی که تجارت خود می داد ، شش محور را مطرح می کرد : « نیاز مشتری ، مالکیت ، زمان شناسی ، صرفه جویی ، بلند نظری ، و نوآوری».

او می گوید که « ما بزرگترین شرکت مشتری محور هستیم ، جایی که مردم می توانند بیایند و هر چیز آنلاینی را بخرند. » آمازون در این هنگام ، سی دی های موسیقی ، ویدئو ، اسباب بازی ، لوازم الکترونیکی و … به بازار خود افزود. وقتی حباب اینترنت ترکید ، آمازون در حال ساختار دهی دوباره خود بود و زمانی که بسیاری از « دات کام » ها محو شدند ، آمازون به شدت سود می داد.

آمازون

در اکتبر 2002 ، آمازون فروش لباس را هم به فروشگاه خود اضافه کرد. او این فروش را با همکاری برند های مطرح لباس مانند گپ ، نورداستورم ، و لنز اند انجام داد. در سال 2003 آمازون A 9 را معرفی کرد. A 9 در واقع موتور جستجویی بود که تنها در وب سایت هایی جستجو می کرد که به نوعی در فروش اینترنتی دست داشتند. همزمان ، آمازون ، فروشگاه آنلاین لوازم ورزشی را هم به مجموعه خود افزود و بیش از 3000 برند مختلف ورزشی را در آن عرضه کرد. در سال 2006 آمازون فروش سالانه ای بالغ بر 7/10 میلیارد دلار داشت و امروز هم بزرگترین فروشگاه اینترنتی جهان است.

ویژگی های Amazon

یکی از ویژگی های جالب این سایت، امکان ورق زدن آنلاین کتاب هاست تا خریدار با اطمینان بیشتر برای خرید اقدام کند.

مورد دیگر، ایدۀ پیش گیری از چاپ نسخه های فراوان کتاب هاست. به این منظور نسخۀ الکترونیکی کتاب ها نگهداری می شود و سپس بر اساس تعداد تقاضای مشتریان اقدام به چاپ آن ها می شود.

لوگوی Amazon

خستین نامی که جف بزوس برای شرکت خود انتخاب کرد، Cadabra” “بود. این نام چیزی معادل “اجی مجی” است.

 هم وزنی این واژه با cadaver”” (جسد) باعث شد که بزوس تصمیم بگیرد نام برند خود را تغییر دهد. این بار به سراغ لغتنامه ها رفت و پس از تحقیق و تفحص، نام آمازون را برگزید. آمازون نام بزرگ ترین رودخانه در آمریکای جنوبی است و همچنین نامی است که بر جنگل های این منطقه گذاشته اند.

 هدف از انتخاب این نام به گفتۀ خود بزوس، این بود که مانند رودخانۀ آمازون، تجارت الکترونیکی او نیز تمام دنیا را فرا خواهد گرفت.

آمازون

لوگوی خلاقانۀ Amazon

تاریخچۀ لوگوی Amazon مرتبط با نام این برند است. ابتدا لوگو یک طرح انتزاعی از یک رودخانه بود که خیلی زود تغییر شکل داد. انتخاب نام آمازون، باعث شد تا لوگوی این برند نیز از نوع تایپو گرافی باشد.

 نام و حروف برند با یک فونت جالب و رنگ سیاه تشکیل دهندۀ لوگوی آمازون هستند. نکتۀ ظریف و چشم نوازی که این لوگو را ویژه می سازد، کشیدن یک فلش زرد رنگ زیر حروف آمازون است. این فلش که خودش به تنهایی یک لبخند را تداعی می کند،

از حرف A کشیده می شود و به حرف Z  خاتمه می یابد. خیلی زیبا و خلاقانه این لوگو به مخاطب می فهماند که لیست کتاب ها و محصولات این برند به ترتیب حروف الفبا فهرست شده اند. به جز این مانند حروف الفبا، شامل همه چیز و هر موضوعی هستند.

یک تایپو گرافی ساده با رنگ سیاه همراه با طرح یک فلش خندان زیر حروف آمازون، در طراحی لوگو آنچه حرف نخست را می زند، خلاقیت است و بس!

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی اصفهان در آشنایی هرچه بیشتر با اینگونه مسائل در مورد شناخت برندهای مختلف و انتخاب برند مناسب خود در کنار شما خواهد بود و با تدارک دوره های مختلف در زمینه های گوناگون راهگشای کسب و کار شما عزیزان است.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان ثبت نام