مراحل و تشریفات ترخیص کالا از گمرک

ترخیص کالا از گمرک
صادرات واردات

مراحل و تشریفات ترخیص کالا از گمرک

ترخیص کالا از گمرک به منظور ارائه کالا ها و اجناس به گمرک و آزادسازی آن ها برای وارد کننده یا صادر کننده انجام می شود. در این صورت کالای وارد شده یا در حال خروج جنبه قانونی پیدا می کند.

در فرآیند ترخیص گمرکی کالا چندین مرحله طی می شود که از جمله آماده سازی ، ثبت اسناد واردات یا صادرات کالا به شکل فیزیکی یا الکترونیک، محاسبه وجوهی همچون سود بازرگانی ، حقوق گمرکی ، مالیات ، ماخذ تعرفه گمرکی و تسهیلات ارائه شده توسط دولت به واردکنندگان و صادر کنندگان کالا و … صورت می گیرد.

در اکثر کشورها کارگزاران گمرک و حق العمل کاران ، در زیر مجموعه فعالیت فورواردری کالا فعالیت می کنند. خطوط کشتی رانی ، واردکنندگان و صادرکنندگان و تجارت های مستقل به طور عمده کارفرمایان حق العمل کار گمرکی به شمار می روند و کشور ایران هم از این قائده مستثنی نمی باشد. در این بخش سعی شده است اطلاعات کاملی در خصوص رویه ترخیص گمرکی کالا ارائه شود.

۱ . واردات کالا و مراحل واردات کالا چیست؟

واردات کالا به معنی ورود کالا از سایر کشورها به کشور است. کالاهای وارداتی به کالاهایی گفته می‌شوند که در کشورهای مختلف تولید و عرضه شده و سپس به یک کشور دیگر از طریق پرداخت پول یا مبادله کالا فروخته می‌شوند. قدمت واردات به دوران اولین کشورهای متمدن در حدود ۴ هزار سال قبل برمی‌گردد.

با ظهور دولت‌های مدرن، واردات و صادرات نظم خاصی گرفته و باعث شده علاوه بر دولت، اشخاص نیز بتوانند طبق قوانینی که حاکمیت آن را تعیین می‌کند، مراحل واردات کالا به کشور را به درستی انجام بدهند.

ترخیص کالا از گمرک

۲. صادرات کالا و مراحل صادرات کالا چیست؟

صادرات کالا به معنی خروج کالا از کشور به مقصد سایر کشورهاست. صادرات در رویه های گمرکی بر دو نوع است :

  • صادرات قطعی
  • صادرات موقت

۳. جایگاه و اهمیت ترخیص گمرکی کالا در فرآیندهای واردات و صادرات چگونه است؟

ترخیص گمرکی (Customs Clearance) به قدری مهم و تخصصی است که عدم آگاهی از قوانین دائم التغییر گمرک و آئیین­ نامه اجرائی آن می­ تواند خسارات جبران­ ناپذیری را به بازرگان و یا خود ترخیص کار وارد نماید. آموزش ترخیص کالا و مراحل ترخیص گمرکی کالا یک آموزش کلی است و نیاز به تخصص، کسب تجربه و وقت گذاشتن در یادگیری دارد.

وند ترخیص گمرکی کالا از گمرک نسبتاً پیچیده است و بدون داشتن اطلاعات لازم انجام ­پذیر نیست. از سوی دیگر می ­توان گفت که آموزش ترخیص از گمرک طولانی­ ترین و حساس ­ترین پروسه و روند اداری کشور و نیازمند اطلاع دقیق از قوانین گمرکی است. قوانینی که به شدت پیرو اوضاع سیاسی کشور هستند و به ناچار با تغییر اوضاع، وضع تحریم­ ها و … مدام در حال تغییر هستند.

تشریفات گمرکی ترخیص و مراحل ترخیص گمرکی کالا ،  فرآیند خاص و تخصصی است. تشریفات گمرکی با توجه به نوع رویه گمرکی و هدف از ورود یا صدور کالا متفاوت بوده و اسناد مورد نیاز در رویه ­های مختلف نیز متفاوت است.
در فصل بعدی به صورت مفصل در خصوص فرآیند تشریفات گمرکی و ترخیص گمرکی خواهیم پرداخت.

 انواع فرآیند ترخیص از گمرک برای رویه های صادرات ، واردات و ترانزیت

مراحل و جزئیات مربوط به فرایندهای گمرکی برای بسیاری از تجار و صادرکنندگان اهمیت دارد. شما به عنوان صادرکننده یا نماینده وی در هر کدام از مراحل ترخیص کالای صادراتی با برخی واحدهای گمرک روبرو خواهید بود و نیاز است در هر کدام از این مراحل یک سری از فعالیت‌ها را انجام دهید.

این مراحل و رویه‌ها براساس مراجعه به واحدهای مختلف گمرک به ترتیب به صورت زیر هستند :

  • صادرات
  • واردات
  • ترانزیت

۱.۱ ) صادرات کالا

صادرات فرآیندی ( فرآیند صادرات ) است پیچیده و بعضا چالش برانگیز. به همین خاطر شرکت های بازرگانی و بازرگانان برای موفقیت در این وادی ناچارند اطلاعات خود را به روز نگه داشته و علاوه بر قوانین داخلی، بازار خارجی را نیز زیر ذره بین خود قرار دهند.

مراحل ترخیص از گمرک

۱.۲ ) واردات کالا

واردات کالا ( فرآیند واردات ) به معنی ورود کالا از سایر کشورها به کشور است. کالاهای وارداتی به کالاهایی گفته می‌شوند که در کشورهای مختلف تولید و عرضه شده و سپس به یک کشور دیگر از طریق پرداخت پول یا مبادله کالا فروخته می‌شوند.

واردکننده به چه کسی گفته می شود؟

واردکننده کالا شخص حقیقی یا حقوقی می باشد که با اطلاع از مقررات تجارت کشور خود و کشور فروشنده نسبت به ورود کالا اقدام می نماید، برای واردکنندگان داشتن کارت بازرگانی،‌ کد اقتصادی و چنانچه واحد تولیدی باشد، داشتن پروانه بهره برداری یا پروانه تولید الزامی است .

دسته بندی کالا های وارداتی

کالاهای مجاز : برای واردات کالاهای مجاز نیازی به اخذ مجوز نیست.

کالاهای مشروط : برای واردات کالا های مشروط نیاز به اخذ مجوز است.

کالاهای ممنوع : قانون واردات این نوع کالا ها را ممنوع کرده است.

۱.۳ ) ترانزیت کالا

ترانزیت به معنای عبور کالا از کشور است.

۲. مراحل ترخیص کالا از گمرک چیست؟

همانطور که در مراحل صادرات و واردات کالا مشاهده نمودید بازرگانان قبل از گمرک فعالیت های مختلفی را می بایست انجام دهند. مثل اخذ مجوزهای ورود و ثبت سفارش (در رویه واردات) و در صادرات بسته بندی کالا و انجام امور بانکی ( در رویه صادرات). در هنگامی که کالا برای ورود به کشور و یا خروج کالا به محوطه گمرکی وارد می شود مجموعه فعالیت هایی تحت عنوان اظهار گمرکی و ترخیص گمرکی شروع می شود.

مراحل ترخیص در گمرک به دو بخش اظهار کالا به گمرک و ترخیص از گمرک تقسیم می شود که در دو نمودار زیر سعی شده است تا مدل مفهومی هر کدام از این ها توضیح داده شود.

۲.۱ ) مراحل اظهار کالا در گمرک

ترخیص کالا از گمرک

۲.۲ ) مراحل ترخیص انواع کالا و صدور پروانه ترخیص

ترخیص کالا از گمرک

یکی از مواردی که در ترخیص بسیار مهم است قرارگیری کالا در مسیر های گمرکی است. مسیر سبز و زرد و قرمز گمرکی یکی از نکات کلیدی در حوزه ترخیص است.

۲.۳ ) مراحل ارزش گذاری کالا

در زمانی که فرآیند ترخیص گمرکی کالا صورت می گیرد، یکی از موارد ضروری، تعیین ارزش کالا های ترخیص شده می باشد. ارزش کالا ها از جمله اطلاعاتی است که یک ترخیص کار گمرک و یک تاجر با سابقه باید به آن توجه داشته باشند. گمرک از قبل بانک اطلاعاتی از ارزش انواع کالا ها در سامانه خود در اختیار دارد که شما می توانید ارزش کالای خود را در این سامانه جستجو نمایید. سامانه TSC برای جستجوی ارزش کالا تهیه شده است.

ممکن است شما نیاز به ارزیابی ارزش کالای خود داشته باشید (در مواردی که ارزش اعلامی گمرک را نمی پذیرد یا کالای شما دارای مشخصاتی است که در گمرک قبلا ثبت نگردیده است) برای این منظور می بایست وارد رویه ارزش گذاری کالا شوید که در شکل زیر نشان داده شده است:

ترخیص کالا از گمرک

۲.۴ ) مراحل ورود کالا به محوطه گمرکی

به صورت کلی برای ورود کالا به محوطه گمرکی شما مجوز داشته باشید. این فرآیند بسیار ساده است و در شکل زیر برای کالای صادراتی نمایش داده شده است. در کالاهای وارداتی این رویه اکثر توسط ارائه مانیفست توسط شرکتهای حمل و نقل به ترمینالهای ورودی انجام می شود.

ترخیص کالا از گمرک

۲.۵ ) مراحل خروج کالا از محوطه گمرکی

در هنگام خروج کالا از محوطه گمرکی شما نیاز به مجوز خاص دارید و با داشتن پروانه صادراتی، کالای خود را بارگیری کرده و می توانید به درب خروج گمرک مراجعه نمایید. طبق قوانین گمرکی درب خروج گمرک می تواند مجدداً بر اساس صلاحدید کل فرآیند ترخیص را مجدد ارزیابی نماید و سپس اجازه خروج دهد.

در اکثر موارد این رویه رابر اساس ارزیابی ریسک انجام می دهند و نیازی به ارزیابی مجدد نیست (این موضوع بسته به ارزیاب درب خروج دارد). اکثرا در دربهای خروج از دستگاه های ایکس ری به منظور بررسی محموله با پروانه صادراتی استفاده می شود.

ترخیص کالا از گمرک

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی مجری رسمی برگزاری دوره های آموزشی صادرات واردات (بازرگانی بین الملل) به صورت حضوری و آنلاین. ارائه ی گواهینامه بین المللی مورد تایید سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور قابل ترجمه با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه

۳. مراحل ترخیص انواع کالا از گمرک با صورت توصیفی

  • ۳.۱ مرحله اول ) تنظیم اسناد و ورود داده
  • ۳.۲ مرحله دوم ) دریافت کوتاژ در دایره احراز هویت و تعیین مسیر
  • ۳.۳ مرحله سوم ) کنترل و ارزیابی کالا
  • ۳.۴ مرحله چهارم )  اخذ مجوزهای لازم
  • ۳.۵ مرحله پنجم ) بررسی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس سرویس ( مجازی )
  • ۳.۶ مرحله ششم ) پرداخت به صندوق و صدور سند ترخیص
  • ۳.۷ مرحله هفتم ) انبارداری و اجازه بارگیری
  • ۳.۸ مرحله آخر ) خروج کالا از گمرک

۳.۱ مرحله اول ) تنظیم اسناد و ورود داده

برای ترخیص شما باید بدانید چه مدارکی را باید فراهم کنید؟ در این جا لازم است یک سری سند و مدرک از قبیل اظهارنامه واردات، تصویر کارت بازرگانی ، قبض انبار، بارنامه، ترخیصیه، گواهی مبدا، فاکتور یا سیاهه خرید، اعلامیه تامین ارز با نامه برات (در صورتی که روش پرداخت اعتبار اسنادی برات باشد)، پروفرما یا همان پیش فاکتور، مجوز ثبت سفارش، لیست عدل بندی، بیمه نامه، پروانه بهره برداری (برای شرکت های تولیدی) ، کاتالوگ و بروشور (در صورت وجود)، مجوزهای قانونی برای ترخیص (اگر کالای موردنظر مشمول قانون اجباری اخذ مجوز است)، وکالتنامه رسمی، پروانه صادراتی (در صورتی که واردات در مقابل صادرات انجام شود) را آماده کنید.

اظهارنامه متشکل از دو فرم است :
  • فرم ۱۱۱ و فرم ۱۲۱ . هنگام تکمیل فرم ۱۱۱ باید به سوالاتی راجع به خود و کالا ی موردنظر که قصد ترخیص آن را دارید، پاسخ دهید.
  • فرم ۱۲۱ در مورد اقلام کالاست؛ اگر فقط یک نوع کالا وارد کرده­ اید؛ تنها ملزم به تکمیل برگ A فرم ۱۲۱ هستید.

اما اگر تنوع کالا بیشتر باشد، به ازای هر دو قلم جنس، باید یک برگ دیگر از این فرم به نام B را نیز پر کنید. بنابراین تعداد صفحات اظهارنامه به تعداد اقلامی که وارد کرده ­اید بستگی دارد. پس از تکمیل دستی اظهارنامه (به عنوان چک نویس) باید آن را در سیستم اینترنتی گمرک (سامانه جامع امور گمرکی) ثبت کنید.

بررسی و تایید اظهارنامه، در پایان این مرحله در صورتی که در سیستم الکترونیکی گمرک تمامی قسمت ها را به درستی پر کرده باشید و هیچ مشکلی وجود نداشته باشد، نرم افزار به شما یک شماره سریال و یک شماره عطف خواهد داد. شما هم اکنون می‌توانید از این اطلاعات پرینت گرفته و برای انجام مراحل بعدی نزد خود نگه دارید.

۳.۲ مرحله دوم ) دریافت کوتاژ در دایره احراز هویت و تعیین مسیر

بعد از تنظیم اسناد و ثبت اطلاعات اولیه در مرحله قبلی، این مرحله به احراز هویت و اظهار کالا اختصاص دارد. دایره احراز هویت دایره فنی گمرک است که در ابتدا اسناد دریافتی را بررسی کرده و در صورت تایید آن ها ، شماره ثبت یا  همان کوتاژ را درج می نماید.

می توان گفت کوتاژ به معنای ثبت اظهارنامه واردات یا صادرات کالا در گمرک است و به هر اظهار نامه ثبت شده، یک شماره اختصاص داده می شود که به این شماره کوتاژ گفته می شود. بعد از دریافت شماره کوتاژ ، اظهارنامه لاک و مهر می شود.

در گمرک به دلیل کمبود نیرو و صرفه جویی در وقت و همچنین مشکلاتی که ممکن است با انجام تمامی مراحل کنترلی ایجاد شود، با استفاده از سیستم مدیریت ریسک از سه مسیر سبز، زرد و قرمز برای ترخیص استفاده می شود که تعیین مسیر از طریق سیستم کامپیوتری و با توجه به عواملی همچون درصد مأخذ حقوق ورودی ، نوع کالا ، اعتبار صاحب کالا و اظهارکننده و کشور سازنده  است و یا حتی این مسیر می تواند کاملا تصادفی یا شانسی انتخاب شود.

۳.۳ مرحله سوم ) کنترل و ارزیابی کالا

در ادامه فرآیند ترخیص با توجه به مسیر تعیین شده برای محموله، کنترل و ارزیابی کالا صورت می گیرد، در واقع اگر در دو مسیر قرمز و یا زرد قرار بگیرید محموله شما نیاز به کنترل دارد که به این ترتیب، یا بسته کالا باز و توسط ارزیاب گمرک بررسی و با اسناد مطابقت داده می شود و یا فقط نیاز به بررسی اسناد توسط رئیس سرویس گمرک مربوطه می باشد.

بعد از اینکه این مرحله با موفقیت به اتمام رسید و محموله از نظر ارزش و کلیت و تعداد مشکلی نداشت، در بخش دایره ارزش، ارزش اظهاری، سوابق گمرکی و دیگر روش های تعیین ارزش مورد بررسی قرار می گیرد.

۳.۴ مرحله چهارم ) اخذ مجوزهای لازم

در این مرحله مجوز های لازم که توسط سیستم و کارشناس با توجه به کالا تعیین گردیده است باید تکمیل شود. استاندارد، بهداشت، قرنطینه ، مخابرات، تجهیزات پزشکی، جهاد، انرژی اتمی، وزارت راه، مالیات و … از جمله مجوزهای لازم در این بخش می باشند.

۳.۵ مرحله پنجم ) بررسی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس سرویس ( مجازی )

در مرحله پنجم کارشناس سرویس به بررسی تعرفه و تطبیق کالا با اسناد می پردازد. همچنین کارشناس سرویس به اسناد و الزامات ورود ( مجوزهای مورد نیاز و ارزش ) که در مطالب قبلی نیز به آن اشاره شد نظارت می کند.

رئیس سرویس نیز به بررسی امضاها و روند نهایی پرونده می پردازد و تایید نهایی توسط او صادر می گردد.

۳.۶ مرحله ششم ) پرداخت به صندوق و صدور سند ترخیص

دراین قسمت پس از اینکه مبلغ پرداختی از سوی گمرک مشخص گردید، صاحب کالا هزینه را به صورت فیش نقدی به حساب گمرک واریز می کند سپس فیش پرداخت را گرفته و  پروانه سبز گمرکی برای وی صادر می شود.

پروانه سبز چیست :

پروانه سبز سندی است که در گمرک صادر می شود و به معنای آن است که عملیات ارزیابی به پایان رسیده است و صاحب کالا با گمرک تسویه کرده و می تواند مقدمات خروج کالای خود را از گمرک فراهم نماید .

۳.۷ مرحله هفتم ) انبارداری و اجازه بارگیری

پس از پایان تشریفات کار در سرویس ارزیابی در هر سه مسیر ذکر شده پروانه های مهر شده و صدور سند ترخیص ، هنگامی که تسویه های لازم با شرکت حمل و نقل صورت گرفت با توجه به دریافت قبض انبار و سایر مدارک لازم ، گمرک مجوز بارگیری را صادر می کند و مبلغی به عنوان مبلغ انبارداری توسط مسئول نگهداری کالا از صاحب کالا دریافت می شود.

مبلغ انبارداری در گمرکات مختلف، متفاوت محاسبه می گردد و هزینه های مربوط به تخلیه ، بارگیری ، بیمه، مدت زمان رسوب کالا در انبار و غیره را شامل می شود که این موارد نیز با توجه به حجم، نوع و ارزش کالا محاسبه می گردد.

همانطور که در مرحله اول نیز به آن اشاره شد، قبض انبار به سندی گفته شود که توسط انباردار در قبال گرفتن کالا از شخص تحویل دهنده ی کالا با مشخصات درج شده صادر می شود . با توجه به قوانین گمرکی ایران هر کالایی که وارد محدوده ی گمرکی شود باید در دفاتر انبار ثبت شود و برای بار، باید اظهار نامه یا بارنامه به صورت جداگانه صادر و به شخصی که کالا را تحویل داده است بدهند.

۳.۸ مرحله آخر ) خروج کالا از گمرک

پس از آنکه شخص تمامی کارهای مربوط به ترخیص گمرکی کالا را انجام داد ، می تواند بیجک انبار را توسط انبار دار گمرک دریافت کند.

بیجک انبار بعد از کنترل پروانه سبز گمرکی و  همچنین مهر درب خروج  صادر می شود و نشان می دهد که کالا ی مربوطه به صاحب کالا تحویل داده شده است و می تواند برای بارگیری کالا ورودی ، وسیله نقلیه مورد نظر خود را را وارد گمرک کند. در این مرحله نیز، محموله دوباره بررسی شده و سپس اجازه خروج کالا داده خواهد شد.

ﺟﻬﺖ درﯾﺎﻓﺖ ﻣﺸﺎوره ﺗﺨﺼﺼﯽ راﯾﮕﺎن ﺑﻤﻨﻈﻮر ﺷﺮﮐﺖ در دوره ﺟﺎﻣﻊ ﺻﺎدرات واردات ( ﺑﺎزرﮔﺎﻧﯽ ﺑﯿﻦ اﻟﻤﻠﻞ) ﻫﻤﯿﻦ اﻻن با ما تماس بگیرید یا جهت تماس کارشناسان مربوطه با شما فرم زیر را تکمیل نمایید.

فرم درخواست مشاوره

اوووپس! نمی توانیم فرم شما را بیابیم.

۱. اسناد مورد نیاز برای اظهار کالا در گمرک

اظهار کالا در گمرک به آن معنا است که صادر کننده و یا وارد کننده کالا و یا وکیل ایشان به گمرک اعلام می دارد که کالا یی که او قصد خروج آن از گمرک را دارد چیست و روند و روال های قانونی برای خروج کالا توسط وی طی شده و مواردی مانند عوارض و و مالیات پرداخت گردیده اند. مراحل اظهار کالا در گمرک از طریق سامانه EPL گمرک انجام می شود و نیازی به انجام امور اظهار کالا به صورت حضوری نمی باشد.

طبق دستور العمل صادره از سوی اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران، برای ترخیص گمرکی وارداتی و خروج کالا ی صادراتی از کشور اظهارنامه گمرکی باید به گمرک تحویل گردد. اظهارکننده کالا باید به گمرک سیاهه خرید ( فاکتور خرید یا لیست خرید )، گواهی مبدا ، اسناد بانکی و مجوزهای لازم برای صادرات و یا واردات کالا ی مزبور را نیز ارائه نماید.

اصل اسنادی که باید به اظهارنامه ضمیمه شود عبارتند از

۱.۱ اسناد مورد نیاز کالای ورودی ( واردات )
  • بارنامه
  • فاکتور تجاری
  • بیمه نامه
  • ثبت سفارش
  • گواهی تامین ارز
  • اسناد حمل (یا تصویر تصدیق شده سند حمل توسط شرکت حمل و نقل بین المللی)
  • ترخیصیه
  • رسید قبض انبار گمرکی
  • گواهی مبدأ
  • فهرست بسته بندی یا عدل بندی (در صورت یکنواخت نبودن کالا)
  • گواهینامه بازرسی کالای صادراتی
  • سایر مجوزات مورد نیاز

ضمیمه نمودن سند حمل و ترخیصیه برای کالا ی ورودی از مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی به سرزمین اصلی که در منطقه معامله شده یا قبض انبار آن تبدیل شده است ضروری نمی باشد.

تبصره ۱ :

در موارد استثنایی که تسلیم یک یا چند سند به جز ترخیصیه ، موافقت بانک (در صورتی که کالا از طریق نظام بانکی وارد شده باشد) و مجوز ها و گواهی های لازم میسر نباشد، با تشخیص رییس گمرک اظهارنامه قبول و به جریان گذاشته می شود. ترخیص گمرکی کالا منوط به ارائه تمامی اسناد و انجام کامل تشریفات گمرکی می باشد.

تبصره ۲ :

در مواردی که کشور سازنده کالا احراز شده و محصول کشورهای ممنوع المعامله نبوده و مشمول تعرفه های ترجیحی و محدودیت های مقداری نگردد، با تشخیص گمرک ایران ارائه گواهی مبدأ ضروری نمی باشد.

تبصره ۳ :

در مورد اشخاص حقوقی چنانچه تنظیم و تسلیم کننده اظهارنامه غیر از صاحب کالا باشد، شخص یادشده (کارمند شخص حقوقی) باید دارای وکالت رسمی و معرفی نامه (براساس متنی که گمرک ایران اعلام خواهد کرد) برای ترخیص کالا باشد و برگ وکالت رسمی و معرفی نامه یا تصویر آن ها ضمیمه باشد و در برگ وکالت نامه رسمی حدود اختیارات وکیل تعیین شده باشد و در صورتی که ترخیص کننده کارگزار گمرکی باشد، نامبرده دارای وکالتنامه رسمی باشد. معرفی نامه رسمی مؤسسات دولتی در مورد کالا ی متعلق به آن ها و معرفی نامه سفارتخانه ها با گواهی وزارت امور خارجه نسبت به کالا ی متعلق به سفارتخانه ها به جای وکالتنامه رسمی پذیرفته خواهد شد.

تبصره ۴ :

در مواردی که صاحب کالا شخص حقیقی باشد، قبول اظهار کالا صرفاً از طریق وی یا کارگزار گمرکی دارای وکالتنامه رسمی و کارت کارگزار گمرکی معتبر امکانپذیر است.

۱.۲ اسناد مورد نیاز کالا ی صدوری (صادرات)
  • بارنامه
  • گواهی مبدا
  • فاکتور تجاری
  • بیمه نامه
  • رسید قبض انبار گمرکی ( در صورت تحویل کالا به انبارهای گمرکی )
  • مجوز ارزیابی در خارج از اماکن گمرکی (حسب مورد)
  • فهرست عدل بندی (در صورت یکنواخت نبودن کالا)
  • گواهینامه بازرسی کالای صادراتی
  • سایر مجوزات مورد نیاز

ترخیص کالا از گمرک

توضیح کامل تمامی اسناد لازم برای اظهار کالا جهت واردات قطعی که باید توسط مالک کالا و یا نماینده وی تهیه شود.

با عنایت به پیچیده بودن و زیاد بودن اسناد مورد نیاز در فرآیند واردات در این بخش سعی شده است تا لیست کاملی از اسناد مودر نیاز ارائه و به اختصار به توضیح هر کدام به پردازیم:

۱. قبض انبار ( WAREHOUSERECIEPT ):

قبض رسید کالا می باشد که توسط انباردار و در مقابل دریافت کالا صادر می شود. این سند نشان می دهد که کالا به چه تعداد و یا چه وزنی در کدام انبار نگهداری شود.

قبض انبار از مهم ترین اوراقی است که به گمرک ارائه می شود و شامل اطلاعاتی مانند نام صاحب کالا ، نام شرکت حمل ، نوع کالا ، وزن کالا ، نوع بسته بندی ، تاریخ ورود به مرز، تاریخ تخلیه در انبار ، تعداد بسته ها ، مشخصات کانتین (در صورت کانتین بودن، ایرانی یا خارجی بودن وسیله حمل، شماره قبض انبار (شماره پیگیری انبار ) و توضیحاتی همچون انبار نگهداری ، شرایط تخلیه (پارگی- شکستگی- فرورفتگی) محل نگهداری کالا در انبار گمرک ، مدت زمان نگهداری کالا در انبار (متروکه) می شود.

کالایی متروکه  محسوب می شود که، از مدت زمانی که در قبض انبار مشخص شده و معمولا ۹۰ روز است بیشتر در انبار مانده باشد که در این صورت آن محموله به حالت تعلیق و مدتی بعد به تصرف گمرک و دولت در می آید.

۲. ترخیصیه  ( DELIVERY ORDER ):

برگ حواله ، ترخیصیه یا حواله نامه ترخیص ، سندی است خطاب به حمل کننده یا انباردار ، که در آن از اشخاص مزبور درخواست می شود کل کالا یا مقدار معینی از آن را به شخص نام برده در سند یا حامل آن تحویل دهند.

۳. بارنامه حمل ( BILL OF LOADING ):

سندی است که حمل کننده یا نماینده وی پس از وصول کالا صادر می نماید و حاکی از حمل کالا ی معینی از یک نقطه (مبدا حمل) به نقطه دیگر (مقصد حمل) با وسیله حمل مورد توافق ( کشتی، قطار، کامیون، هواپیما و یا ترکیبی از آن ها) در مقابل کرایه حمل معینی می باشد.

۴. فهرست عدل بندی ( PACKING LIST ):

فهرستی است که محتویات هر بسته را با ظرف و خالص نشان می دهد.

۵. بیمه نامه ( INSURANCE POLICY ):

سندی است که توسط شرکت بیمه به درخواست بیمه گذار برای پوشش خطراتی که مورد نظر است، در مقابل پرداخن حق بیمه ، صادر می شود.
بیمه باربری از لحاظ مختصات کالا ی بیمه شده، متضمن شرح کالا ، ارزش کالا طبق اسناد ، پوشش بیمه ای مطابق با آنچه در اعتبار پیش بینی شده، تاریخ بیمه نامه های همزمان یا قبل از تاریخ حمل می باشد، یعنی تصریح به اینکه از تاریخ حمل قابل اجراست.

۶. گواهی مبدا ( CERTIFICATE OF ORIGIN ):

سند ویژه ای می باشد که نمایانگر کالا است. در این سند مقام یا سازمانی که اختیار صدور آن را دارد، به طور صریح ارتباط کالا موضوع این گواهی را به کشور خاصی که مبدأ کالا است، تصدیق می کند.
این گواهی همچینین شامل یک اظهارنامه از طرف سازنده، تولیدکننده عرضه کننده، یا شخص ذی صلاح دیگری باشد.

۶. گواهی وزن ( Certificate of Weight ) (حسب مورد):

اين گواهى توسط فروشنده و يا عمدتاً شخص ثالثى صادر مى‌گردد و صرفاً نشان‌دهنده وزن کالا است که بايستى با مقدار وزن نشان داده شده در اسناد ديگر مطابقت داشته باشد.

۷. گواهی آنالیز حسب مورد ( Certificate of Analysis ) (حسب مورد):

این سند زمانی درخواست می شود که آنالیز کالا ی تولید شده از اهمیت زیادی برخوردار باشد و باید کالا طبق آنالیز درخواستی خریدار تولید شود. این سند هم باید توسط یک سازمان ذیصلاح و مسئول صادر گردد.

۸. گواهی بازرسی ( Certificate of inspection ) (حسب مورد):

گواهى بازرسى يا سورويانس ، توسط موسسات بين‌المللى بازرسى کالا صادر مى‌شود. موسسات مذکور و حسب خواسته خريدار در مراحل مختلف توليد ، بسته‌بندى کالا و نگهدارى کالا در انبار يا سردخانه، بارگيرى و حمل کالا ، اقدام به بازرسى نموده و گزارش خود را به خريدار يا سازمانى که وى تعيين نموده است ارائه مى‌نمايد.

در صورتى‌که خريدار در اسناد بانکي، پرداخت بهاء کالا را منوط به ارائه گواهى بازرسى نموده باشد. بانک، زمانى بها کالا را به فروشنده پرداخت مى‌نمايد که موسسه بازرسى مربوط، گواهى را صادر و به بانک تسليم کند.

در مواردى که پرداخت وجه کالا ى وارداتى به فروشنده خارجي، منوط به ارائه گواهى بازرسى مى‌باشد، بايد فروشنده مذکور گواهى بازرسى کالا را از موسساتى که فهرست آن ها توسط استاندارد و تحقيقات صنعتى ايران اعلام شده است اخذ نموده و به بانک ارائه نمايد.

۹. فاکتور ( INVOICE ):

فاکتور تجاری با عنوان سیاهه خرید نیز شناخته می شود. صورت حسابی است که به موجب آن هزینه کالا به حساب خریدار منظور می‌شود. سیاهه باید دارای موارد زیر باشد: تاریخ، نام و نشانی خریدار و فروشنده، شماره سفارش یا قرارداد، مقدار و شرح کالا ، قیمت واحد، شرح هر گونه هزینه اضافی توافق شده که در قیمت واحد منظور نشده است، ارزش کل کالا ، وزن کالا ، تعداد بسته‌ها ، علايم و شماره‌های حمل، شرایط تحویل و پرداخت، جزيیات حمل.

۱۰. پروفرما یا پیش فاکتور ( PROFORMA INVOICE ) (حسب مورد):

سیاهه خریدی است که متضمن اعلام شرایط از طرف فروشنده، درخصوص کالا ی مورد سفارش، شماره قرارداد، تاریخ قرارداد، شماره سفارش خریدار ، مشخصات حمل ، مشخصات و جزئیات کالا ، بسته بندی ، شرایط پرداخت ، مشخصات بانک فروشنده و خریدار ، تاریخ حمل ، تعیین و معرفی مرسسه بازرسی جهت اطلاع خریدار ، راجع به تعرفه گمرکی ، مدت اعتبار از تاریخ ثبت سفارش و نظایر آن می باشد.

۱۱. کارت بازرگانی ( Business Cards ):

کارت بازرگانی مجوزی است که دارنده ی آن،اعم از شخص حقیقی و حقوقی می تواند با داشتن آن،اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا کند.

۱۲. کد اقتصادی ( Economic code ):

کد اقتصادی شناسه ای ۱۲ رقمی است که پس از تشکیل پرونده و تعیین حوزه توسط سازمان امور مالیاتی و اقتصادی کشور به اشخاص حقیقی و حقوقی تعلق می گیرد. مطابق قانون تجارت تمامی شرکت ها تا دو ماه پس از ثبت شرکت موظف به اخذ کد اقتصادی و انجام امور مالیاتی مربوطه می باشند.

۱۳. پروانه بهره برداری ( Operation license ) (حسب مورد):

پروانه بهره برداری مجوزی است که کلیه واحدهای صنعتی که اقدامات لازم، شامل تامین زمین و تاسیسات و احداث ساختمان، را برای نصب ماشین آلات خط تولید تامین نیروی انسانی مورد نیاز و تولید آزمایشی را انجام داده اند اعم از اینکه دارای جواز تاسیس بوده یا نبوده داده می شود.

۱۴. کارت حق العمل کاری ( برای حق العمل کار ) ( Payment card )( حسب مورد ):

حق العمل کار گمرکی (Customs Broker) به شخص اعم از حقیقی یا حقوقی اطلاق می شود که تشریفات گمرکی متعلق به شخص دیگری را به وکالت از طرف وی درگمرک انجام دهد.

حق‌العمل کاری نوعی وکالت در امور تجاری است اما اگر حق العمل کار به نام خود انجام دهد، عنوان وکالت بر او اطلاق نمی‌شود ولی می‌توان آن را مصداق نیابت دانست، زیرا نیابت مفهومی عام‌تر و وسیع‌تر از وکالت دارد

۱۵. اعلامیه تامین ارز ( Currency Supply Declaration ):

سندي است که بانك مبلغ ارز انتقال يافته جهت خريد كالا و ارز ريالي و تاريخ گشايش اعتبار آن را نشان مي دهد.

۱۶. مجوز ثبت سفارش ( Order registration license ):

با عنایت به نام، فرآیندی که قبل از ورود کالا با اعلام مشخصات و اطلاعات کالا ی خریداری شده زمینه ی ورود کالا فراهم می شود. ارائه آن به قسمت ترخیص منوط به تکمیل آن ها می باشد و زمان استفاده در اولویت اول شماره ثبت سفارش و در مراحل بعدی تطبیق آن با اسناد همانند پکینگ و فاکتور و گواهی مبدا جهت تکمیل اظهارنامه گمرکی .

۱۷. کاتالوگ ،‌ بروشور ( Data sheet ) ( حسب مورد ) :

با توجه به تنوع بسیار زیاد کالا های وارداتی جهت جلوگیری از تنقاض و همچنین تکمیل اطلاعات قبل و بعد اظهار به گمرک کاتالوگ ها ( data sheet ) و … نقش مهمی دارند. برای ملموس تر شدن و البته جلوگیری از اختلافات گمرکی برای مثال برای کالا هایی که نیاز به تعیین ماهیت دارند گاها ارائه ی آنالیز و دیتا شیت به آزمایشگاه ها به میزان بسیار زیادی تاثیر دارد.

همچنین ارائه ی کاتالوگ کالا ها به کارشناسان گمرکات جهت ادراک بهتر در مورد ارزش گذاری و یا تعیین تعرفه در مورد ارزش گذاری و یا تعیین تعرفه. اضافه می گردد ارائه ی موارد فوق به جهت شفافیت و سهولت بهتر انجام کلیه امور به میزان بسیار زیاد کمک می کنند.

۱۸. وکالتنامه رسمی، کارت حق العمل کاری ( Official power of attorney )( حسب مورد ) :

اعم از وکالت هایی که با فرمت مشخص و تعیین شده توسط گمرکات می باشد که صاحبان کالا به حق العمل کاران رسمی گمرکات ارائه می دهند جهت انجام امور و تشریفات گمرک .

این وکالت ها پس از نهایی شدن توسط دفترخانه های معتبر می بایستی در سیستم EPL بارگذاری و جهت تایید به دایره احراز یکی از گمرکات اجرایی ارائه شوند. لازم به ذکر است کپی و گاها اصل وکالت نامه جهت ارائه به گمرکات در زمان و پروسه ترخیص می بایستی همراه مدارک ضمیمه باشد.

۱۹. مجوزهای ورود حسب مورد ( Login permissions ) (انرژی اتمی، قرنطینه نباتی و سایر ) ( حسب مورد ):

بعد از صدور پروفرما از سوی فروشنده و ارسال آن برای خریدار ، خریدار باید بر اساس ماده ۸ قانون صادرات و واردات کشور جهت اخذ مجوز ورود و یا مجوز ثبت سفارش اقدام نماید.

دریافت مجوز ثبت سفارش که در واقع همان مجوز وزارت صنعت ، معدن و تجارت برای ورود کالا ست، برای ادامه فرایند ضروری می باشد.

گاهی خریداران در انتهای فرایند یعنی بعد از حمل و ترخیص ، برای مجوز اقدام می کنند اما بهتر است این کار پس از صدور پروفرما و قبل از پرداخت وجه انجام شود، چرا که ممکن است شرایط ورود کالا تغییر کند یا اصلأ حق ورود چنین کالایی را نداشته باشند و متحمل ضرر و زیان سنگینی شوند.

۲۰. گواهینامه بهداشت ( Health certificate ) ( حسب مورد )
۲۱. گواهینامه استاندارد ( STANDARD CERTIFICATE ) (حسب مورد)

ترخیص کالا از گمرک

۱. قوانین و مقررات حوزه گمرکی

۲. سوالات متدوال در حوزه تشریفات گمرکی و ترخیص گمرکی کالا

مدت زمان توقف كالا در گمرک
  • حداکثر مدت توقف هر کالا از تاریخ مانیفست یا اظهارنامه اجمالی ۴ ماه خواهد بود و در صورتی که ظرف این مدت مزبور برای انجام تشریفات قطعی گمرک و وظایفی که به عهده ی اظهار کننده است ،اقدام نشود، کالا متروکه محسوب می شود.اگر علت موجهی وجود داشته باشد به درخواست صاحب کالا می توان تا ۴ ماه دیگر با پرداخت هزینه انبارداری این مدت را تمدید کرد.
  • مدت مجاز نگهداری کالا در انبار های گمرکی از تاریخ تحویل کالا به این امکان ۳ ماه است.در صورت تقاضای کتبی صاحب کالا در مورد کالای عبوری و با بیان علت موجه به تشخیص گمرک و با پرداخت هزینه انبارداری تا تاریخی که گمرک با آن موافقت نموده است حداکثر تا ۲ ماه قابل تمدید می باشد.در صورتی که صاحب کالا برای انجام تشریفات گمرکی و پرداخت وجوه متعلقه اقدام نکند کالا مشمول مقررات متروکه می گردد.
  • چنانچه برای کالایی سند ترخیص صادر گردد و از انبار خارج نشود مشمول مقررات کالا ی متروکه می گردد.
  • در فرودگاه هاي كشور پس از دو ماه و در ساير اماكن گمركي پس از چهارماه توقف از تاريخ صدور اولين قبض انبار ، كالا متروكه مي‌گردد.
ترخیص انواع کالا های مرجوعی چگونه است

یکی از نکات مهمی که در گمرکات از اهمیت بالایی برخوردار است، مدت زمان نگهداری کالا ها و ترخیص آن ها در گمرک می باشد که معمولا در گمرکات مختلف و نسبت به نوع کالا ها متفاوت می باشد چنانچه مدت زمانی که در قبض انبار کالا ها ذکر  گردیده، کالا ترخیص نشود مشمول قانون متروکه می شود و سازمان متروکه کالا را به انبار خود انتقال می دهد و پس از مراحل قانونی کالا را به فروش می رساند.

ترخیص انواع کالاهای مرجوعی علاوه بر زمان و هزینه هایی که تماما برای گمرک امام خمینی پرداخت شود شامل تعهدات بسیاری است و در کل امری پیچیده و سخت است.
سپس می بایست مبلغی با عنوان ضمانت نامه در اختیار گمرک از طرف صاحب کالا قرار داده شود که این وجه تا زمان حمل کالا از گمرک داخلی تا گمرک مرزی در حساب گمرک می ماند و بعد از آن اجازه پس گرفتن آن را دارید. بعد از خارج کردن کالا از مرز و اتمام مراحل اداری و تایید آن ها این مبلغ آزاد می شود.

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی در مسیر یادگیری مهارت های حرفه ای، پیشرفت شغلی، کارآفرینی و توسعه کسب و کار با بهره مندی از دانش و تجربه اساتید متخصص و دارا بودن کادری مجرب در کنار فراهم آوردن محیطی پویا با امکانات روز آموزشی، با افتخار در کنار شما خواهد بود. امیدواریم بتوانیم نقش و سهمی موثر در آینده، جایگاه شغلی و اجتماعی شما مردم کشور عزیزمان ایران داشته باشیم و رسالت اجتماعی خود را به نحو احسن ایفا نماییم.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان ثبت نام