چرا بیت‌کوین برق زیادی مصرف می‌کند؟

بیت‌کوین
ارزهای دیجیتال

چرا بیت‌کوین برق زیادی مصرف می‌کند؟

ارزهای دیجیتال زیادی بعد از بیت‌کوین ایجاد شدند ولی همچنان بیت‌کوین انرژی برق بسیار بیشتری از سایر ارزها مصرف می‌کند.

  • دلیل مصرف برق چیست؟
  • بیت‌کوین چه نیازی به برق دارد؟
  • بیت‌کوین چقدر برق مصرف می‌کند؟

برای اینکه به این سوالات پاسخ دهیم، ابتدا باید بطور مختصر به شیوه کار شبکه بیت‌کوین بپردازیم.

شبکه بیت‌کوین به عنوان یک ارز رمزنگاری شده، غیرمتمرکز است، به این معنی که دارای مرکزیت و نهاد ناظر خاصی نیست.

برخی کشورها سعی کرده‌اند برای بیت‌کوین قوانینی وضع کنند.

اما بطور کلی هیچ بانک مرکزی، شرکتی خاص، افرادی شناخته شده مسئول شبکه بیت‌کوین نیست که مسئولیت مدیریت تراکنش‌ها و بطور کلی شبکه را بر عهده داشته باشد.

بیت‌کوین شبکه‌ای از کامپیوترها و دستگاه‌هایی است که در سرتاسر دنیا وجود دارد و اصطلاحا به نام ماینر یا استخراج‌کننده شناخته می‌شوند.

پس هر دو کار (تایید تراکنش‌ها و ایجاد بیت‌کوین جدید) بر عهده ماینرها یا همان استخراج‌کنندگان بیت‌کوین است.

ماینرها هستند که شبکه بیت‌کوین را پایدار نگه داشته‌اند و دستگاه‌های آنها برای کار کردن برق زیادی مصرف می‌کند.

اما چه دلیلی دارد ماینرها مبالغ زیادی برای خرید دستگاه‌های استخراج بیت‌کوین و برق هزینه کنند؟

پاسخ در یک کلمه خلاصه می‌شود: کسب درآمد.

بیت‌کوین

استخراج بیت‌کوین یک صنعت چندمیلیارد دلاری در دنیاست. با رشد قیمت بیت‌کوین در سال‌های اخیر، افراد زیادی برای استخراج ارز هجوم آورده‌اند.

در ایران نیز به دلیل قیمت پایین برق، هزینه استخراج بیت‌کوین کمتر از برخی کشورهای دنیاست. به همین خاطر در مدتی محدود، مزارع استخراج بیت‌کوین زیادی با برق کشاورزی، برق صنعتی و… راه‌اندازی شده است.

خوراک اصلی دستگاه‌های ماینر، برق است. دستگاه‌های ماینینگ بیت‌کوین که اصطلاحا ASIC نام دارند، انواع مختلفی دارند و مصرف برق آنها متفاوت است.

یک نمونه متداول آن با نام Antminer S9j توان مصرفی 1350 وات دارد.

در مقایسه با سایر وسایل برقی، توان مصرفی چند مورد از وسایل خانگی به این ترتیب است:

  • یک مخلوط کن معمولی پارس‌خزر: 350 وات
  • یک لپ‌تاپ معمولی: 50 وات
  • یک یخچال 20 فوت: 400 تا 500 وات

استخراج ارز با یک دستگاه نیز بسیار نادر است. اغلب ماینرها چندین دستگاه دارند و مزارع بزرگ استخراج گاهی تا صدها و هزاران دستگاه ماینر را به برق وصل کرده‌اند.

درآمد ماینرها دقیقا از کجاست؟

یک ماینرها به تنهایی قدرت استخراج یک بلاک را ندارد، زیرا همانطور که اشاره کردیم تعداد ماینرها بسیار زیاد است و رقابت شدیدی وجود دارد. به همین دلیل دسته هایی از ماینرها در استخرهای استخراج عضو می شوند تا شانس موفقیت و کسب درآمد خود را بالا ببرند.

وقتی یک استخر (یک مجموعه از ماینرها) یک بلاک را استخراج کرد، بیت کوین های جدید که ایجاد شده اند بین مشارکت کنندگان متناسب با سهمی که در کار داشته اند تقسیم می شود.

علاوه بر این، کارمزدهای تراکنش هایی که تایید شده اند نیز بین ماینرها توزیع می شود.

بیت‌کوین

مصرف برق کل شبکه بیت کوین در حال حاضر چقدر است؟

مصرف برق هر تراکنش بیت کوین برابر با مصرف برق 20 روز یک خانواده معمولی آمریکاییست.

بنابراین وقتی شما مقداری بیت کوین از یک آدرس به آدرس دیگر می فرستید، معادل مصرف برق 20 روز یک خانواده آمریکایی برق مصرف می کنید.

چنین مصرف بالایی دلیل بر این شده تا انتقادات زیادی به بیت کوین وارد شود، زیرا مصرف برق بالای شبکه بیت کوین موجب شده تا این شبکه مسئول انتشار گازهای گلخانه ای به اندازه کشور دانمارک باشد.

این قوانین از کجا آمده؟

شاید برایتان سوال پیش بیاید که چه کسی نحوه کارکرد بیت‌کوین را تعیین کرده؟ چه کسی تعیین کرده باید در ازای استخراج هر بلاک مثلا 12.5 بیت‌کوین به استخراج کننده برسد؟

ابتدا بهتر است اشاره کنیم که پاداش استخراج هر بلاک در ابتدای شکل‌گیری بیت‌کوین 50 بیت‌کوین بوده ولی هر از 4 سال این پاداش نصف می‌شود.

به همین دلیل در سال 2020 پاداش استخراج به 6.25 بیت‌کوین می‌رسد.

کلیه قوانین شبکه، توسط ایجاد کننده بیت‌کوین که با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو شناخته می‌شود در شبکه بیت‌کوین برنامه‌نویسی شده است. کسی نمی‌تواند در بلاک‌چین بیت‌کوین دستکاری کند و آنرا به نفع خود یا افراد دیگری تغییر دهد.

اگر بخواهیم این قوانین را تغییر دهیم، اصطلاحا باید یک انشعاب (فورک) از شبکه بیت‌کوین ایجاد کنیم که در این صورت یک ارز دیجیتال جدید ایجاد می‌شود.

ارز بیت‌کوین‌کش و بسیاری از فورک‌های دیگر نیز به همین ترتیب ایجاد شده‌اند.

بیت‌کوین

مصرف برق سایر ارزها

یکی از دلایل بنیادی که بیت کوین برق زیادی مصرف می کند در الگوریتم آن (با نام الگوریتم proof of work یا اثبات کار) نهفته است.

در حال حاضر در برخی ارزهای دیگر مانند اتریوم نیز از این الگوریتم استفاده شده است. ارز اتریوم با وجودیکه دومین ارز برتر بازار ارزهای دیجیتال (از نظر ارزش بازار) محسوب می شود، برق مصرفی بسیار کمتری نسبت به بیت کوین دارد.

با این حال، بازهم این مصرف بالاست.

مصرف برق شبکه اتریوم در حال حاضر تقریبا نزدیک به میزان مصرف برق کشور لوکزامبورگ است.

هر تراکنش در شبکه اتریوم، برق معادل 1 روز خانواده آمریکایی را مصرف می کند.

خلاصه

  • بیت‌کوین دارای مرکزیت نیست و هیچ نهاد مرکزی آنرا کنترل یا مدیریت نمی‌کند.
  • بنابراین بیت‌کوین نیاز به یک مکانیزم برای پردازش تراکنش‌ها و حفظ پایداری شبکه داشته و به همین دلیل مفهوم استخراج ارز در ابتدا در قوانین شبکه کدنویسی شده است.
  • شبکه بیت‌کوین شامل تعداد زیادی کامیپوترها و دستگاه‌های استخراج است که کار تایید و پردازش بلاک‌های بلاک‌چین بیت‌کوین را برعهده دارند.
  • به دلیل پردازش فوق‌العاده زیادی که این شبکه نیاز دارد، این دستگاه‌ها برق زیادی مصرف می‌کنند.
  • ماینرهایی که این دستگاه‌های استخراج را به شبکه وصل کرده‌اند بابت استخراج بلاک جدید و کارمزد تراکنش، درآمد کسب می‌کنند.

توجه: آمارهای این مطلب از این صفحه (بیت‌کوین) و این صفحه (اتریوم) نقل شده‌اند. این آمارها در گذر زمان تغییر می‌کنند زیرا مصرف برق بیت‌کوین و اتریوم همواره در حال نوسان است.

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی اصفهان در آشنایی هرچه بیشتر با اینگونه مسائل پیرامون ارزهای دیجیتال در کنار شما خواهد بود و با تدارک دوره های مختلف در زمینه های گوناگون راهگشای کسب و کار شما عزیزان است.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان ثبت نام