معاملات CFD چیست؟

CFD یک ابزار معاملاتی نوین است، که در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی توسط یک شرکت کارگزاری معاملات مشتقه به نام «Smith New Court» در بورس لندن معرفی شد؛ که البته ایده اصلی مربوط به آقایان «Brian Keelan» و «Jon Wood» بود.
این ابزار معاملاتی جدید ابتدا در بازار فرابورس و صرفاً توسط معاملهگران بزرگ حقوقی به قصد پوشش ریسک خرید و فروش میشد، اما به مرور زمان و پس از تعریف CFD در سیستم معاملات آنلاین « GNI Touch» توسط شرکت کارگزاری GNI، امکان انجام معاملات CFD برای معاملهگران حقیقی و خرد نیز فراهم آمد.
به طور کلی، معاملات CFD از سال ۲۰۰۲ در مراکز مالی مهم و بازارهای بورس جهانی به صورت رسمی آغاز شد و از آن زمان تاکنون، معاملهگران بسیاری به داد و ستد تخصصی این ابزار روی آورده و کارگزاران مطرح و متعددی نیز، معاملات CFD را به مجموعه خدمات مالی خود اضافه نمودهاند.
قرارداد مابه التفاوت به چه معنی است؟
قرارداد مابه التفاوت یا Contract For Difference (به اختصار CFD) نوعی قرارداد مشتقه معاملاتی است؛ که به موجب آن خریدار و فروشنده توافق میکنند، اختلاف نرخ بین قیمت باز و بسته شدن یک قرارداد معاملاتی بر اساس دارایی پایه مشخصی را به یکدیگر بپردازند.
به زبان ساده، شما در معاملات CFD مالک واقعی دارایی نخواهید بود و صرفاً بر اساس پیشبینی خود از آینده قیمت آن، موقعیت معاملاتی خرید یا فروش اخذ میکنید. در واقع این یک ابزار معاملاتی است، که امکان نوسانگیری از تغییرات قیمت بدون تحویل فیزیکی و پرداخت کامل ارزش دارایی را برای سرمایهگذاران بازار مالی فراهم میآورد.
به منظور معاملهگری با CFD، تجربه و تسلط در تحلیل شرایط قیمت دارایی پایه الزامی است. اگر آینده قیمتها را صعودی پیشبینی میکنید، باید اقدام به خرید نموده و در صورت وجود احتمال کاهش ارزش دارایی مذکور، موقعیت معاملاتی فروش اتخاذ نمایید.
فرآیند کلی معاملات CFD شبیه خرید و فروش سایر ابزار مالی است، اما تفاوت اصلی در عدم تملک و تحویل فیزیکی دارایی میباشد.
همچنین ذکر این نکته ضروری است، که CFD در زمره معاملات آتی (فیوچرز) قرار نمیگیرد؛ زیرا این قراردادها منجر به تحویل کالا نخواهند شد.
دارایی پایه در CFD
همانطور که متوجه شدهاید، CFD نیز همانند سایر ابزار مشتقه بر اساس دارایی مشخصی معامله میشود؛ که اصطلاحاً دارایی پایه نام دارد.
معاملات این ابزار مالی ابتدا صرفاً بر اساس سهام بود؛ اما امروزه با گسترش محبوبیت و کاربرد آن، قرارداد مابه التفاوت بر اساس انواع داراییهای پایه نظیر کالا، ارز دیجیتال، شاخص و… معامله میشود.
تعدد داراییهای پایه در CFD سبب شده است، معاملهگرانی که توانایی کسب سود از نوسانات قیمتی این نمادهای معاملاتی را داشته باشند؛ به راحتی و بدون مالکیت دارایی اصلی خرید و فروش کنند.
به طور مثال ممکن است، شما به عنوان یک معاملهگر آسیایی به صورت آنلاین در یک کارگزار اروپایی افتتاح حساب نموده و به واسطه تمرین و تجربیات فراوان، تبحر خاصی در نوسان گیری از برخی سهام فعال در این بازار داشته باشید؛ اما تحویل فیزیکی اوراق سهام و سایر موارد مربوط برای شما ممکن نیست. در این صورت با استفاده از ابزار CFD میتوانید، بدون خرید اوراق سهام عیناً از نوسانات آن کسب درآمد کنید.
ضریب اهرمی در معاملات CFD
یکی از عوامل جذابیت سرمایهگذاری در بازارهای مالی نوین، امکان استفاده از ضریب اهرمی است. در واقع این قابلیت به شما اجازه میدهد، تا پتانسیل کسب بازدهی (سود یا زیان) خود را چند برابر کنید.
امروزه قیمت برخی از داراییهای پایه بسیار افزایش یافته و عملاً انجام معاملات آنها برای بسیاری از سرمایهگذاران خرد امکانپذیر نیست؛ زیرا هر چند که مهارت معاملهگری بالایی نیز داشته باشند، اما سرمایه اولیه ورود به معامله را در اختیار ندارند!
مثلاً بیت کوین را در نظر بگیرید. بازه قیمتی حدوداً ۱۰ هزار دلاری (حدود قیمتی این دارایی در زمان نگارش مطلب) رقم بسیار بالایی برای خرید و فروش یک واحد از دارایی پایه محسوب میشود.
در نتیجه بسیاری از معاملهگران با سرمایههای کمتر از این مقدار نمیتوانند، از نوسانات قیمتی بیت کوین منتفع شوند. این در حالی است، که سرمایهگذاران با استفاده از CFD و تنها پرداخت بخشی از مبلغ کل (مثلاً ۵ یا ۱۰ درصد) امکان انجام معاملات داراییهای گران قیمتی نظیر بیتکوین یا سهام شرکتهای مطرح بینالمللی (گوگل، اپل و…) را خواهند داشت.
مزایای معاملات CFD
1. همانند فیوچرز، در معاملات CFD امکان فروش نیز وجود دارد.
2. استفاده از لوریج.
3. این قراردادها سر رسید نداشته و میتوانید تا هر زمانیکه خواستید، آنها را نگه دارید.
تسویه معاملات CFD
در معاملات CFD دیگر خبری از دردسرهای تحویل نبوده و همه قراردادها،به صورت نقدی تسویه میشوند.
ﻛﺎﺭﻣﺰﺩ
ﻛﺎﺭﻣﺰﺩ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻣﻌﺎﻣﻼﺕ ﺳﻬﺎﻡ، ﻫﺰﯾﻨﻪ ﻣﻌﺎﻣﻼﺕ CFD ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺍﺯﺍﯼ ﻛﻞ ﺣﺠﻢ ﭘﻮﺯﯾﺸﻨﻬﺎ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻣﯽﺷﻮﺩ ﻧﻪ ﻣﺎﺭﺟﯿﻦ ﭘﺮﺩﺍﺧﺖ ﺷﺪﻩ .
ﭼﻮﻥ CFD ﻫﺎ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﻣﺎﺭﺟﯿﻨﯽ ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ ﺍﮔﺮ ﺍﺯ ﺑﺎﺯ ﺑﻮﺩﻥ ﯾﻚ ﭘﻮﺯﯾﺸﻦ ﺷﻤﺎ ﯾﻚ ﺷﺐ ﺑﮕﺬﺭﺩ، ﻣﺸﻤﻮﻝ ﻫﺰﯾﻨﻪ ﻣﯽﺷﻮﺩ .
ﺑﺮﺍﯼ ﻻﻧﮓ ﭘﻮﺯﯾﺸﻨﻬﺎﯼ CFD ﻛﻪ ﺷﺒﯽ ﺍﺯ ﺑﺎﺯ ﺑﻮﺩﻥ ﺁﻧﻬﺎ ﺑﮕﺬﺭﺩ ﺳﻮﺩ ﻣﯽﮔﯿﺮﯾﺪ ﻭ ﺑﺮﺍﯼ ﺷﻮﺭﺕ ﭘﻮﺯﯾﺸﻨﻬﺎ ﺩﺭ ﺷﺮﺍﯾﻂ ﻣﺸﺎﺑﻪ ﺳﻮﺩ ﻣﯽﭘﺮﺩﺍﺯﯾﺪ .
ﻧﺮﺥ ﺳﻮﺩ ﭘﺮﺩﺍﺧﺘﯽ ﯾﺎ ﺩﺭﯾﺎﻓﺘﯽ ﺭﺍ ﻛﺎﺭﮔﺰﺍﺭ ﺗﻌﯿﻦ ﻣﯽﻛﻨﺪ ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﯾﻦ ﻧﺮﺥ ﺛﺎﺑﺘﯽ ﻧﯿﺴﺖ ﺍﻣﺎ ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺩﺭﺻﺪﯼ ﺍﺯ LIBOR London Inter Bank Offered Rate ﻣﺸﺨﺺ ﻣﯽﺷﻮﺩ .
ﻫﺰﯾﻨﻪ ﭘﻮﺯﯾﺸﻨﻬﺎ ﺭﻭﺯﺷﻤﺎﺭ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺗﺎ ﺑﺴﺘﻪ ﺷﺪﻥ ﺁﻥ ﭘﻮﺯﯾﺸﻦ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻣﯽﺷﻮﺩ ﻛﻪ ﺣﺎﺻﻞ ﺿﺮﺏ ﺗﻌﺪﺍﺩ ﺳﻬﺎﻡ ﺩﺭ ﻗﯿﻤﺖ ﺑﺴﺘﻪ ﺷﺪﻥ ﭘﻮﺯﯾﺸﻦ ﺍﺳﺖ . ﻫﺰﯾﻨﻪ ﻫﺮ ﺭﻭﺯ ﻣﺘﻔﺎﻭﺕ ﺍﺳﺖ ﻣﮕﺮ ﺁﻧﻜﻪ ﺳﻬﺎﻡ ﻛﻼً ﻫﺰﯾﻨﻪﺍﯼ ﻧﺪﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ.
مثال معاملاتی CFD
یک معاملهگر تصمیم به خرید سهام شرکت گوگل در قیمت ۱۰۰۰ دلار دارد؛ اما سرمایه اولیه کافی و امکان دسترسی به کارگزاران بورس آمریکا برای او فراهم نیست.
در این صورت پس از افتتاح حساب در یک کارگزار CFD و شارژ حساب معاملاتی به میزان وجه تضمین مورد نیاز(مثلاً ۱۰ درصد) امکان ورود به موقعیت معاملاتی خرید را خواهد داشت.
اگر پس از گذشت یکماه قیمت دارایی به ۱۱۰۰ دلار رسیده باشد؛ وی بر اساس سرمایه خود و با استفاده از ضریب اهرمی، سود ۱۰۰ درصدی کسب نموده است!
البته توجه داشته باشید، که در صورت کاهش قیمت نیز پتانسیل وقوع ضرر و زیان سنگین به همین اندازه وجود دارد. به همین دلیل، رعایت مدیریت سرمایه حین معاملهگری با ابزار CFD بسیار ضروری است.
معاملات CFD همانند سایر ابزار معاملاتی شامل پرداخت کارمزد میباشد، اما در این مثال از ذکر مقدار دقیق آن امتناع شد؛ زیرا مبلغ کارمزد تابعی از قوانین شرکت کارگزاری و میزان نوسانات دارایی پایه در زمان انجام معامله است.
مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی اصفهان در آشنایی هرچه بیشتر با اینگونه معاملات در کنار شما خواهد بود و با تدارک دوره های مختلف در زمینه های گوناگون راهگشای کسب و کار شما عزیزان است.

درباره واحد فناوری اطلاعات خوارزمی
واحد فناوری اطلاعات خوارزمی با کادری مجرب وظیفه پشتیبانی و بروزرسانی سایت این مجموعه را برعهده دارد که علاوه بر آن بروزترین و جدیدترین مطالب آموزشی و علمی مرتبط با دوره های تحت پوشش این مجموعه را در اختیار کاربران خود قرار میدهد.
نوشته های بیشتر از واحد فناوری اطلاعات خوارزمی
دیدگاهتان را بنویسید