مایکروسافت (برند‌شناسی)

مایکروسافت
مدیریت کسب و کار (MBA)

مایکروسافت (برند‌شناسی)

رند مایکروسافت در حال حاضر رتبه پنجم در بین برندهای مطرح دنیا می باشد (منبع : Branddirectory). بیل گیتس (Bill Gates) اخراجی دانشگاه و به قول خودش یک خوره ی کامپیوتر بچه ننه! و پُل آلن (Paul Allen) از مؤسسین این برند جهانی بودند.

با این حال، نکته ی جالب در مورد مایکروسافت این است که به احتمال زیاد منفورترین و غیر قابل اعتمادترین نام تجاری تاریخ هم هست. بازتاب بهت و حیرتی که موفقیت مایکروسافت در پی داشت، در جای جای شبکه ی اینترنت هم مشهود است.

برندشناسی مایکروسافت

شرکت چند ملیتی مایکروسافت محصولات نرم افزاری برای سیستمهای کامپیوتری ارائه می دهد، که پُرفروش ترین محصول این شرکت سیستم عامل های ویندوز و نیز مجموعه ی نرم افزار آفیس می باشد. این شرکت در 4 آوریل 1975 ایجاد شد.

مایکروسافت از همان ابتدا، نمی خواست فقط رهبر بازار باشد؛ بلکه در جستجوی تصاحب کامل بازار و در انحصار گرفتن آن بود و می دانست که برای رسیدن به چنین هدفی به کمک شرکت های بزرگ نیاز خواهد داشت. در 1981، زمانی که مایکروسافت تنها شش سال داشت، هیچ شرکت تکنولوژیکی ای بزرگتر از IBM وجود نداشت. پس وقتی که IBM به شرکت بیل گیتس واقع در سیاتل، سفارش داد که برای اولین کامپیوتر شخصی IBM، سیستم عامل تهیه کند، بیل گیتس بی درنگ متوجه شد که چه موقعیت استثنایی ای نصیبش شده است. از طرف دیگر، IBM متوجه اهمیت این تصمیم نبود. از هر چه بگذریم، مایکروسافت فقط یک کالای ناملموس – یعنی نرم افزار- تهیه می کرد.

این کالا یک چیز فیزیکی مثل کامپیوتر نبود که مردم بتوانند آن را به چشم ببینند. IBM برای صرفه جویی در زمان و نیروی انسانی خود، مایکروسافت را استخدام کرد. چرا انرژی خودتان را صرف طراحی و ساخت نرم افزار کنید، در حالی که کس دیگری می تواند این را برای تان انجام دهد؟ با کمی دقت نظر، این تصمیم ممکن است کمی بی خردانه به نظر برسد؛ ولی این جریان به یک دهه قبل از اینترنت و اینتل اینساید (Intel Inside) مربوط می شود. در دهه ی هشتاد نام های تجاری به دلیل تکنولوژی بیرونی و ظاهری شان، اعتبار می یافتند. یعنی سخت افزار و جعبه های شیری رنگ. چیزهایی که می توانستید لمس شان کنید. اگر آن زمان به کت شلوار پوش های IBM می گفتید که این شرکت کوچک سیاتلی، در طول دو دهه بزرگ ترین نام تجاری تکنولوژی در دنیا خواهد شد، به احتمال زیاد از شدت خنده از روی صندلی های گردان شان به زمین می افتادند.

با این حال مایکروسافت تا جایی توسعه یافت که به نام تجاری ای که بازار را قبضه کرده است، مبدل شد و به شیوه ای که، حتی IBM هم نمی توانست از عهده اش برآید. تا پایان قرن پیشین، IBM تنها 10 درصد بازار کامپیوترهای شخصی را در اختیار داشت. در حالی که 90 درصد بازار سیستم عامل مخصوص کامپیوترهای رومیزی از آن مایکروسافت بود. قرارداد با IBM به مایکروسافت امکان داد که یک استاندارد مشترک برای نرم افزارها به وجود آورد. سیستم عاملی که بیل گیتس آن را از شرکت دیگری خریده بود و بار دیگر به نام MsDos نام گذاری کرده بود. از نقطه نظر تکنولوژی صرف، کارشناسان معتقدند که MsDos، بهترین سیستم عامل نبود.

مایکروسافت

IBM و مایکروسافت

قضای روزگار چنین بود که بار اول، IBM، برای کمک به صعود مایکروسافت و تسخیر بازارهای جهانی، برایش قلاب گرفت! IBM می توانست تمامی امتیازات خود را به سیستم عامل مایکروسافت وام دهد. اشباع بازار کامپیوتر شخصی توسط IBM، به طور اتوماتیک، موجب اشباع نرم افزار توسط مایکروسافت شد؛ چرا که هر کامپیوتر شخصی IBM، با سیستم MsDos کار می کرد.

مهم تر از همه اینکه، گرچه IBM توسعه و پیشرفت سیستم عامل مایکروسافت را تأمین می کرد، ولی قرارداد IBM- مایکروسافت، قید شده بود که تنها مایکروسافت اجازه دارد امتیاز استفاده از MsDos را به شرکت های دیگر بدهد. پس حتی زمانی که کامپیوترهای شخصی IBM در بازار رو به رشد کامپیوترهای شخصی دچار مشکل شده بود و دست و پا می زد، سیستم عامل مایکروسافت روز به روز بیشتر مورد استفاده قرار می گرفت؛ شرکت های تقلید کننده رقیب IBM هم، در کامپیوترهای شان از همین سیستم استفاده می کردند. MsDos  به سرعت به استاندارد این صنعت تبدیل شد.

شاید عقیده مردم بر این بود که سیستم عامل اپل از نظر تکنولوژی برتر بود؛ ولی تنها منحصر به کامپیوترهای اپل می شد. اپل و IBM، نام های تجاری ای بودند که به دور خود دیواری کشیده بودند. مایکروسافت دیوارهایش را فروریخت و بازار بالقوه اش را بیش از هر نام تجاری تکنولوژیکی در تاریخ، گسترش داد. مایکروسافت می دانست که اگر می خواهد همه جا حضور داشته باشد، نباید در مورد اینکه با چه کسانی کار می کند، وسواس به خرج دهد.

مایکروسافت

مایکروسافت در دهه ی نود

مایکروسافت از پایه ای که بنا نهاده بود استفاده کرد و پا به پای انقلاب کامپیوتر در جهان، رشد یافت و بزرگ شد. مایکروسافت در دهه ی نود با ارائه ی ویندوز و برخی برنامه های کاربردی مانند آفیس حرف اول را می زد. و به دلیل اینکه بیشتر کامپیوترهای مردم با سیستم ها و برنامه های کاربردی مایکروسافت کار می کرد، اصل وفاداری به نام تجاری به شکل خودجوش به وجود آمد؛ اگر مردم به نرم افزارهای بیشتر یا انواع دیگری از نرم افزار نیاز داشتند، منطق حکم می کرد – نه فقط از جنبه ی تکنولوژیکی، بلکه حتی از نظر روانشناسی که آن ها را از بین انواع مایکروسافت خریداری کنند.

شرکت همچنین به سرعت به اهمیت اینترنت (Internet) پی برد. در نتیجه دارای بزرگ ترین برنامه کاربردی ایمیل (Outlook Express) و همین طور یکی از بزرگترین نام های تجاری شبکه جهانی (MSN) شد.

امروزه تقریباً تمام سیستم های مربوط به کامپیوتر های خانگی در تصاحبب مایکروسافت است و آن قدر بزرگ شده است که مسائل مهمی که کاربران این کامپیوتر ها با آن سرو کار دارند هم به تمامی با مایکروسافت پیوند می خورد.

مایکروسافت همراه با تاریخچه ی کامپیوترهای شخصی به تکامل رسیده است. وقتی در سال 1975 شروع به کار کرد، فقط روی بهینه سازی و پیشرفت زبان های برنامه نویسی تمرکز داشت. امروزه مایکروسافت شرکت نرم افزاری ای است که روی تمام حوزه های مربوطه از سیستم های عامل گرفته تا برنامه های کاربردی شبکه، احاطه دارد.

ورود به دنیای وب، ویندوزهای مدرن و ایکس باکس

بیل گیتس در سال ۱۹۹۵ تصمیم گرفت شرکتش را به بازارهای جدید وارد کند. آن‌ها دنیای وب را بازاری پرسود برای خود می‌دیدند و به همین دلیل توسعه‌ی نرم‌افزار برای آن را آغاز کردند. در همین سال، سیستم عامل جدید مایکروسافت با نام ویندوز ۹۵ با ظاهر گرافیکی قوی‌تر و امکانات جدید مانند دکمه‌ی استارت و سرویس آنلاین MSN عرضه شد. نکته‌ی جالب این بود که مایکروسافت قصد داشت با عرضه‌ی MSN به رقابت با شبکه‌ی اینترنت بپردازد.

مرورگر اینترنت اکسپلورر، سلاح جدید مایکروسافت در دوران وب بود. ردموندی‌های این نرم‌افزار را پس از عرضه‌ی نسخه‌های اولیه‌ی ویندوز ۹۵ توسعه دادند و سپس آن را در بسته‌های جدید با نام ویندوز ۹۵ پلاس همراه با سیستم‌عامل عرضه کردند. در سال ۱۹۹۶، محصول جدیدی با نام Windows CE 1.0 توسط غول نرم‌افزاری واشنگتن معرفی شد. این نسخه برای دستگاه‌های با حافظه‌ی رم پایین مانند دستیارهای شخصی توسعه داده شده بود.

مایکروسافت

در ۱۳ ژانویه‌ی سال ۲۰۰۰، بیل گیتس میز مدیرعاملی مایکروسافت را به دوست و همکار قدیمی‌اش یعنی استیو بالمر تقدیم کرد. گیتس پس از آن به‌عنوان مدیر بخش معماری نرم‌افزار مشغول به کار شد. در همین سال بود که مایکروسافت به همراه تعدادی شرکت بزرگ نرم‌افزاری دیگر، انجمنی تحت عنوان «اتحاد اعتماد کامپیوتری» تشکیل دادند که هدف اصلی آن، محافظت از مالکیت معنوی نرم‌افزارها و جلوگیری از ایجاد تغییرات در آن‌ها بود. منتقدان مخالفت‌های شدیدی با این اتحاد داشتند و معتقد بودند قوانین دست و پاگیر آن، کاربران را بسیار محدود خواهد کرد. به هر حال این اتحاد و قوانین آن، سود بسیاری برای تولیدکنندگان نرم‌افزار به همراه داشت.

ویندوز XP محصول بعدی مایکروسافت در حوزه‌ی سیستم‌عامل بود که در ۲۵ اکتبر سال ۲۰۰۱ عرضه شد. این ویندوز ترکیبی از سیستم‌عامل‌های معمولی و NT مایکروسافت بود که بر پایه‌ی کدهای NT توسعه‌ یافت. ویندوز XP سال‌ها به‌عنوان پرطرفدارترین نسخه‌ از ویندوز استفاده می‌شد و با وجود پایان یافتن پشتیبانی از آن در سال ۲۰۱۴، هنوز در بسیاری از کشورها از جمله کشور خودمان به وفور از آن استفاده می‌شود.

ورودی ردموندی‌ها به بازار کنسول‌های بازی در سال ۲۰۰۱ اتفاق افتاد. آن‌ها با عرضه‌ی کنسول بازی ایکس باکس، جنگی تمام‌عیار با بازیگران اصلی این صنعت یعنی سونی و نینتندو شروع کردند. نسخه‌ی بعدی کنسول مایکروسافت که موفقیت‌های زیادی برای این شرکت به همراه داشت، در سال ۲۰۰۵ و تحت نام XBOX 360 عرضه شد.

مایکروسافت

وضعیت کنونی برند مایکروسافت

از سال ۲۰۱۵، فعالیت‌های مایکروسافت به سه بخش اصلی تقسیم شد. یکی از این بخش‌ها، «فرآیندهای تجاری و تولیدی» نام دارد. این بخش را می‌توان بخش خدمات تجاری و محصولات B2B نامید. نسخه‌های تجاری نرم‌افزارهای آفیس، اسکایپ، اکسچنج، شیرپوینت و بسیاری نرم‌افزارهای حرفه‌ای دیگر از محصولات این بخش هستند. وب‌سایت لینکدین نیز از سرویس‌های تحت پوشش این بخش مایکروسافت است.

بخش دیگر «رایانش هوشمند ابری» نام دارد. این بخش شامل خدمات سرور و رایانش ابری مانند Microsoft SQL Server، ویندوز سرور، ویژوال استودیو، سیستم سنتر و آژور است.

بخش سوم فعالیت‌های تجاری مایکروسافت با نام «رایانش شخصی بیشتر» (More Personal Computing) شناخته می‌شود. محصولاتی مانند سری سیستم‌عامل‌های ویندوز و محصولات زیرمجموعه‌ی آن‌ها، در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند. محصولات سخت‌افزاری شامل تبلت‌های سرفیس، تجهیزات کامپیوترهای شخصی، لپ‌تاپ‌های سرفیس و کامپیوتر آل این وان سرفیس استودیو نیز در دسته‌بندی سوم قرار دارند. آخرین محصولات و خدماتی که در این دسته‌بندی پشتیبانی می‌شوند، محصولات گیمینگ مانند سخت‌افزار ایکس باکس و تجهیزات جانبی و همچنین نرم‌افزارها و سرورهای بازی مایکروسافت هستند.

آخرین آمارهای ارائه‌شده از شرکت مایکروسافت، تعداد کارمندان آن را حدود ۱۲۴ هزار نفر در سرتاسر جهان گزارش داده است. درآمد سالیانه‌ ردموندی‌ها طی آخرین گزارش ۸۹.۹۵ میلیارد دلار گزارش شده و ارزش این برند طی آخرین گزارش‌های وب‌سایت فوربز، ۸۷ میلیارد دلار عنوان شده است. مایکروسافت در حال حاضر پس از اپل و گوگل، سومین برند باارزش جهان است.

مرکز آموزشی و کارآفرینی خوارزمی اصفهان در آشنایی هرچه بیشتر با اینگونه مسائل در مورد شناخت برندهای مختلف و انتخاب برند مناسب خود در کنار شما خواهد بود و با تدارک دوره های مختلف در زمینه های گوناگون راهگشای کسب و کار شما عزیزان است.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان ثبت نام