بازرگانی

بازرگانی
صادرات واردات

بازرگانی

طور کلی به هرگونه فعالیتی که در جریان مبادله انواع کالاها و یا خدمات و یا غیره از مرحله تولید تا رسیدن به دست مصرف‌کننده انجام می‌گیرد را، بازرگانی می‌گویند.

از این رو می‌توان گفت که فعالیت بازرگانی، هسته اصلی سرمایه‌داری را تشکیل می‌دهد

انسان موجودی است اجتماعی که تداوم حیات وی در قالب تشکیل اجتماعات انسانی میسر بوده و برای تامین نیازهای متنوع خود، اقدام به مبادله با دیگران کرده است و در طول تاریخ آن را رشد و توسعه داده است.

امروزه کار مبادله و امور مربوط به داد و ستد کالاها و خدمات، همزمان با افزایش جمعیت، پیشرفت های علمی و متنوع تر شدن نیازهای جامعه، بسیار وسیعتر و پیچیده تر از گذشته شده است و دامنه وسیعی از فعالیت های انسانی را در بر گرفته است.

هر چند امروزه واژه بازرگانی مترادف با تجارت و مبادله به کار می رود، اما تفاوت هایی با یکدیگر دارند که با ملاحظه تعریف آنها، این تفاوتها بهتر مشخص می شود.

مفاهیم پایه بازرگانی:

مبادله

از نظر تاریخی دادن جنس و گرفتن کالا از دیگران، مبادله نام دارد. این مفهوم حتی در دورانی که مبادله در آن با پول انجام می شود نیز صادق است.

تجارت

انجام مبادله و داد و ستد با هدف کسب سود را تجارت می گویند.

بازرگانی

به فعالیت هایی که در جریان مبادله کالا و یا خدمات از مرحله تولید (تامین مواد خام، فعالیت های مربوط به ساخت و یا عرضه خدمت و …) تا زمانی که به دست مصرف کننده می رسد (حمل و نقل، توزیع و …)، بازرگانی می گویند.

بازرگان

به کسی گفته می شود که با توجه به شرایط زمانی و مکانی، کار تشخیص نیازها و تولید، کالا و خدماتی را برعهده دارد که عرضه آنها مستلزم صرفه جویی و سودبخشی لازم است.

وظایف بازرگانی

فعالیت های بازرگانی بر مبنای تعریفی که گفته شده، نقش پل ارتباطی را برای عوامل تولید، کالا و مصزف کنندگان ایفا می کند و در حول دو محور زیر فعالیت می کند:

  1. تهیه و تدارک مواد، عوامل تولید و سایر خدمات مربوط به آن برای به گردش درآوردن فعالیت های تولیدی و خدماتی
  2. تلاش برای هدایت کالاهای تهیه شده و رساندن آن به دست مصرف کنندگان

بازرگانی

انواع فعالیت‌های بازرگانی از جهت موقعیت مکانی و جغرافیایی

بازرگانی داخلی

زمانی که عملیات بازرگانی در داخل مرزهای یک کشور انجام بگیرد به آن بازرگانی داخلی گفته می‌شود.

این بدان معنا است که محور فعالیت‌های بازرگانی داخلی تأمین نیازها از شریان منابع داخلی بوده و دادوستدها بر اساس سیستم مالی آن کشور انجام می‌گردد.

بازرگانی خارجی

کلیه فعالیت‌های بازرگانی که با خارج از مرزهای یک کشور انجام پذیرد و هدف از این نوع بازرگانی تأمین تجهیزات موردنیاز با کیفیت مناسب‌تر و همچنین کسب سود حاصل از بازرگانی است.

بازرگانی منطقه‌ای

معاملات بازرگانی که میان دو یا چند کشور در یک منطقه جغرافیایی صورت خواهد گرفت.

 

خدمات بازرگانی که توسط بازرگانان یا شرکت‌های بازرگانی انجام می‌پذیرند به شکل زیر دسته‌بندی می‌شوند:

خدمات بازرگانی به تولیدکنندگان

تولیدکنندگان کالا و خدمات برای تولید کالا و یا عرضه خدمت نیازمند به مواد و وسایلی هستند تا به‌ وسیله آن‌ها بتوانند محصول خود را ساخته و عرضه کنند. این موارد شامل خریدن ماشین‌ آلات، مواد اولیه و … است که در قالب خدمات بازرگانی به تولیدکنندگان عرضه می‌گردد.

خدمات بازرگانی به مصرف‌کنندگان

خدمات بازرگانی با شناسایی نیازها و سلایق مشتریان، تلاش کرده تا کالا و خدمات تولید شده را متناسب با رفع نیاز مشتری تهیه و عرضه شود.

خدمات بازرگانی به اقتصاد یک کشور

فعالیت‌های بازرگانی در خدمت اجرای سیاست‌هایی است که اقتصاد هر کشوری برای خود به وجود آورده است. به‌طور مثال اگر به دلایلی ضرورت بر این باشد که واردات کالای مشخصی ممنوع گردد، بازرگانی با اجرای این سیاست باعث تقویت تصمیمات اقتصادی کشور می‌شود.

بازرگانی

واحدهای بازرگانی

فعالیت‌های اجرایی بازرگانی می‌تواند به‌وسیله فرد، گروه، سازمان و یا تشکیلاتی انجام پذیرد و به‌صورت خصوصی یا دولتی و یا مختلط اداره گردد که به هر یک از آنها یک واحد بازرگانی گفته و این واحدها را به شکل زیر دسته‌بندی می‌کنیم:

واحدهای بازرگانی خصوصی

این واحدها به‌وسیله فرد و یا افرادی که قصد همکاری با یکدیگر را دارند، به وجود می‌آیند. سرمایه‌گذاری، مسئولیت، تصمیم‌گیری و نحوه اداره بنگاه به عهده یک شخص است.

واحدهای بازرگانی دولتی

در واحدهای بازرگانی دولتی، تأمین سرمایه به عهده دولت بوده و عوامل اجرایی آن را کارمندان دولت تشکیل می‌دهند.

چالش های واحدهای بازرگانی دولتی

در مورد واحدهای بازرگانی دولتی همواره این اختلاف نظر وجود داشته که برخی، دخالت دولتها را در امور اقتصادی مفید می دانند و برخی دیگر دولتها را تاجر و صنعتگر خوبی نمی دانند.

دلایلی که منتقدان حضور دولت در فعالیت های اقتصادی بیان می کنند، این است که تجارب عملی نشان داده است که موتور محرکه فعالیت های اقتصادی «منفعت شخصی» است و آزادی برای فعالیت اقتصادی موجب می شود که مردم برای انتخاب شغل و تولید هر نوع کالایی که انتخاب می کنند، محدودیتی نداشته باشند.

همین امر سبب می گردد تا حداکثر سعی و تلاش خود را به عمل آورند و سطح تولیدات را بالا برند و در نتیجه با دنبال کردن منفعت شخصی، موجبات منافع طبقات مختلف اجتماعی را فراهم آورند.

در عوض طرفداران مداخله دولت در امور اقتصادی، می گویند که تجربه های تاریخی نشان داده است که تعقیب منافع خصوصی افراد منجربه تامین منافع اجتماعی نمی شود و لذا نمیتوان به امید اینکه عدم دخالت دولت موجب سامان یافتن اوضاع اقتصادی می شود منافع جامعه را قربانی منافع خصوصی نمود.

واحدهای بازرگانی مختلط

در واحدهای بازرگانی مختلط ، قسمتی از سرمایه را دولت و قسمتی دیگر را بخش خصوصی تامین می کند .

مثلا در یک بانک که با سرمایه مشترک دولت و بخش خصوصی تاسیس می شود ممکن است ۶۰ درصد سهام از آن دولت و مابقی توسط بخش خصوصی تامین شده باشد.

دولت ها سعی می کنند در ایجاد چنین واحدهایی همیشه بیش از ۵۱ درصد سهام را در دست داشته باشند تا بتوانند بر آنها اعمال مدیریت کنند.

معاملات بازرگانی

در ماده ۲ قانون تجارت ایران، معاملات بازرگانی به ده نوع زیر محدود شده است:

  1. خرید یا تحصیل هر نوع ممال منقول به قصد فروش یا اجاره، اعم از اینکه تصرفاتی در آن شده و یا نشده باشد.
  2. تصدی حمل و نقل از راه خشکی، آب یا هوا به هر نحوی که باشد.
  3. هر قسم عملیات دلالی یا حق العمل کاری (کمیسیون) و یا عاملی و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد شود، از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه و رسانیدن ملزومات و جز اینها.
  4. تاسیس و به کار انداختن هرگونه کارخانه مشروط بر اینکه برای رفع حوتئج شخصی نباشد.
  5. تصدی عملیات حراجی.
  6. هر قسم عملیات صرافی بانکی.
  7. تصدی هر قسم نمایشگاه های عمومی.
  8. معاملات برواتی اعم از اینکه بین تاجر یا غیرتاجر باشد.
  9. عملیات بیمه دریایی و غیر دریایی.
  10. کشتی سازی، خرید و فروش کشتی و کشتیرانی داخلی یا خارجی و معاملات مربوط به آن.

معاملات تجاری

معاملات تجاری به موجب ماده ۳ قانون تجارت ایران به شرح زیر تبیین شده است:

  1. کلیه معاملات بین تجار و کسبه و صرافان و بانک ها
  2. کلیه معاملاتی که تاجر یا غیرتاجر برای حوائج تجاری خود انجام می دهد
  3. کلیه معاملاتی که اجزاء یا خدمه یا شاگرد تاجر برای امور تجاری ارباب خود انجام می دهد
  4. کلیه معاملات در شرکت های تجاری

بازرگانی

خدمات بازرگانی

  1. خدمات بازرگانی به تولیدکننده

تولیدکنندگان کالا و خدمات برای تولید کالا و یا عرضه خدمت نیازمند به مواد و وسایلی هستند تا بوسیله آنها بتوانند محصول خود را ساخته و عرضه کنند. این موارد شامل خریدن ماشینها، مواد اولیه، ابزار، قطعات و … است که در حوزه شناسایی منابع، تامین، تجهیز و تدارک مواد و وسایل در پوشش خدمات بازرگانی به تولیدکننده عرضه می شود.

از سوی دیگر رساندن کالا و خدمات به مصرف کنندگان نیز ازجمله فعالیت هایی است که روند خدمات بازرگانی، برای تولیدکننده انجام می دهد و نگرانیهای وی را برای رساندن محصول به مصرف کننده برطرف می سازد.

  1. خدمات بازرگانی به مصرف کننده

خدمات بازرگانی با شناسایی نیازها و سلیقه های مشتری، تلاش می کند تا کالا و خدمات تولید شده، متناسب با رفع نیاز و در جهت کسب رضایت مشتری، تهیه و عرضه شود.

در این راه با برنامه هایی که تدوین می کند می تواند با شناسایی استعدادهای مشتری، زمان پرداخت بهای کالا و یا خدمت را متناسب با توانایی های وی تنظیم کند.

  1. خدمات بازرگانی به اقتصاد کشور

فعالیتهای بازرگانی در خدمت اجرای سیاستها و روش هایی است که اقتصاد هر کشوری برای خود بوجود می آورد.

مثلا چنانچه به دلایلی در یک کشور، ضرورت به این باشد که ورود کالای مشخصی به کشور ممنوع شود، بازرگانی با اجرای این سیاست موجب تقویت تصمیم گیریهای اقتصادی کشور می شود.

چنانچه صادرات کالایی در اولویت سیاستهای کشور باشد، بازرگانی از طریق اجرای این سیاست، در خدمت تقویت بنیه اقتصادی کشور قرار خواهد گرفت. از سوی دیگر خدمات بازرگانی با تنظیم فاصله زمانی و مکانی بین تولیدکننده و مصرف کننده می تواند گردش کالاها را در اقتصاد کشور به نظم آورد و موجب مطلوب شدن اداره امور اقتصادی مردم یک کشور گردد.

ضمنا از طریق فعالیت های بازرگانی در سطح اقتصاد کشور، تقسیم کار بوجود می آید و هر تولیدکننده کالا و خدمات، به تولید کالای ویژه ای اشتغال می یابد. این امر باعث می شود که توانایی های فردی در کسب مهارتها بیشتر شود و در نتیجه افزایش کارایی تولید و در نهایت، تولید ملی کشور افزایش یابد.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان ثبت نام